Recept - Slivova crumble pita

Klavdija Rupar 20.08.2019
Slivova crumble pita

Drobljenec bi najlažje opisali kot pito brez podlage. Ime izhaja iz angleške besede crumble, gre pa za pito, ki v bistvu nima podlaga, ampak je samo sadje položeno v pekač, čez pa posute mrvice testa, ki se v pečici skupaj hrustljavo zapečejo. Danes vam predstavljamo recept za slivovo crumble pito, ki jo lahko preprosto in hitro pripravite v teh vročih poletnih dneh.

Sestavine:

  • 800 gramov zrelih sliv prerezanih in brez koščic
  • 50 g rjavega sladkorja
  • Naribana lupina ene pomaranče
  • 1 jedilna žlica mletega cimeta
  • 1 jedilna žlica večnamenske moke

Sestavine za drobljenec:

  • 250 gramov večnamenske moke
  • 150 gramov masla
  • 80 gramov sladkorja v prahu
  • 80 gramov demerara sladkorja
  • 50 gramov mletih mandeljev

Slivova crumble pita. Foto: Unsplash

Priprava:

Pečico segrejmo na 200 stopinj celzija. Slive položimo v dolg pekač. Skupaj zmešamo sladkor, pomarančno lupino, cimet, moko in mešanico potresemo po slivah ter dodamo še dve čajni žlički vode. 

V drugi posodi zmešamo moko, maslo, sladkor in mandlje. Vse sestavine dobro pregnetemo in testo med dlanmi drobimo toliko časa, da nastanejo drobne grudice. Drobljenec posujemo po slivah, damo v pečico in pečemo med 30 in 40 minut oz. toliko časa, da sladica postane zlato rjave barve. Počakamo, da se ohladi in postrežemo skupaj s smetano.

Dober tek! 


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča