Kako zaščititi otroke od mobilnih telefonov do narave?

Helena Peterlin 27.06.2022
foto5-unsplash

Večina otrok čas najpogosteje preživlja v zaprtih prostorih, velik del dneva pa še strmi v zaslone mobilnih naprav. To je realnost današnjega otroštva, otroštva brez naravne svetlobe in odtujenosti od narave. Mednarodna raziskava Spuščeni pogledi, ki jo je izvedla skupina VELUX, je pokazala, da so otroci bistveno manj v stiku z naravo kot prejšnje generacije. To pa seveda vpliva na njihovo zdravje. Ker so se začele poletne počitnice, je zdaj pravi čas, da skupaj s svojimi otroki, najdemo ravnovesje. Namreč poletje se zagotovo ne zgodi na zaslonih mobilnih naprav.

Številne študije potrjujejo, da stik z naravo zmanjšuje agresivnost, odpravlja simptome motnje pomanjkanja pozornosti in hiperaktivnosti ter krepi imunski sistem otrok. Parki in igrišča so ob vsaki šoli, saj je že dolgo znano, da spodbujajo družabno vedenje otrok. Preživljanje časa na prostem prav tako spodbuja razvijanje veščin pomoči in sodelovanja. Tudi opazovanje narave skozi okno lahko zmanjša stres in uravnava srčni utrip, pa kljub temu veliko otrok še vedno nima stika z naravo, torej trpi za tako imenovanim sindromom pomanjkanja narave.

Sindrom pomanjkanja narave je izraz, ki ga je uvedel Richard Louv, avtor knjige Zadnji otrok v gozdu. Predstavlja pojav odtujenosti od narave, ki je značilen za celotne generacije otrok, vodi pa v resne vedenjske težave, kot so težave s koncentracijo, hiperaktivnost, slaba telesna pripravljenosti, debelost, sladkorna bolezen in celo kratkovidnost.

Poletje pred zasloni mobilnih naprav ali v naravi?
Raziskava Spuščeni pogledi o stiku ljudi z naravo je pokazala, da imajo otroci veliko manj stika z naravo kot prejšnje generacije. S tem mnenjem se strinja 93 % anketiranih staršev. Številni med njimi se spominjajo čarov svojega otroštva brez dostopa do tehnologije, ko je bilo njihovo otroštvo bolj osredotočeno na naravo kot otroštvo njihovih otrok. 76 % se jih strinja, da je danes veliko drugih dejavnosti, ki so za otroke in mladostnike bolj privlačne kot preživljanje časa na prostem in v naravi. Danes se torej zdi, da se je igra otrok z dvorišč skoraj v celoti preselila na splet.

Starši navajajo, da je največja težava odvisnost od tehnologije. Več kot polovica anketiranih se vsekakor strinja (61 %), da je treba čas, ki ga otroci in mladostniki preživijo pred zasloni, nadzorovati. Ključno pri vzgoji otroka je, da so starši vzorniki ter svojim otrokom predstavijo in pokažejo, kaj pridobimo v stiku z naravo in zakaj je pomembno, da vsak dan preživimo zunaj. Sicer se v poznejšem obdobju, ko so mladostniki, lahko srečamo z velikim odporom.    


Ravnovesje med tehnologijo in naravo
Današnji način življenja otežuje vsakodnevni stik z naravo čez dan. Večino časa preživimo v službi ali šoli. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije v stavbah v povprečju preživimo 90 % svojega časa. Zato bi morali tudi doma poskrbeti za doživljanje narave z različnimi čutili. Ker se od tehnologije ne moremo popolnoma odmakniti, je ključnega pomena, da najdemo ravnovesje. In ravno zdaj, ko se začenjajo poletne počitnice, je pravi čas, da ga skupaj s svojimi otroki tudi najdemo.»Naravna svetloba, svež zrak in pomirjujoč stik z naravo izboljšajo bioritem telesa, vplivajo tudi na kreativnost, inovativnost in občutek zadovoljstva. Tudi če nimamo hiše z vrtom, je vredno poskrbeti za vsakodnevni stik z naravo. Za mnogo odraslih je že pogled skozi okno trenutek globoke sprostitve in samorefleksije, medtem ko je za otroke to lahko dragocena priložnost za opazovanje dreves, ptic, zvezd ali oblakov, o katerih vemo tako malo,« dodaja Vojko Golmajer, direktor podjetja VELUX Slovenija.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča