TOP 13 - Made in Slovenia

CITYLIFE 14.10.2019
Stol Rex.

Pletenine Draž

Urška in Tomaž Draž ikonična oblačila pleteta že 25 let, njuni oblikovalski začetki pa segajo še veliko dlje. Skozi čas se je ohranil njun prepoznavni stil, razvile pa so se tehnike, ki dovoljujejo oblikovanje čudovitih vzorcev prenesenih na pletenine skozi digitalno tehnologijo.
instagram.com/draz_knitlove

Pletenine Draž.

Hiše Lumar

Družinsko podjetje Lumar je trenutno na našem prostoru vodilno na področju gradnje montažnih objektov, ki je usmerjena v trajnostno gradnjo. Njihova vzorčna hiša Lumar Primus-R 150 iEDITION v Dragomlju, ki je grajena po konceptu Lumar zero emission Living, je prejela prestižen certifikat Active House.
lumar.si

Hiša Lumar.

Bigfish Folding Bike

Zelo verjetno smo oblikovalske izvedbe Gigodesign studia že srečali, saj so oblikovali številne uporabne aplikacije in produkte. Med njimi je tudi Bigfish Folding Bike, kateri je oblikovan z mislijo na uporabnika. tam kjer njegova vožnja ni možna, ga enostavo zložimo in nesemo s seboj.
gigodesign.com

Bigfish Folding Bike.

Obutev Peter Kozina

Poslovnež Peter Kozina je zaslužen za prvo slovensko čevljarsko obrt, ki se je leta 1917 preimenovala v Peko. Danes je Alpina ponovno obudila to znamko in ji v sodelovanju z oblikovalko Niko Urbas Ambrožič dodala nov, moden pečat.
peko.sialpinashop.si

Obutev Peter Kozina.

Gina Goat Story

Umetnost priprave kave je tudi pri nas dosegla vrhunec zato ne preseneča, da je ravno pametni kavni instrument Gina, ki so jo izdelali pri Goat Story, prejela nagrado Red Dot. Ta varjenje kave spremeni v pravo doživetje, rezultat pa je odlična kava.
goat-story.com

Gina Goat Story.

Pametna čelada

Da so tudi predmeti, ki so v našem življenju nuja lahko lepi in inovativni, dokazuje Kreatif design studio. Tam so med drugim zasnovali motoristično čelado za podjetje Armadillo Intelligent Helmets, katera vsebuje 360-stopinjski panoramski pogled, ki drastično izboljšuje varnost motoristov.
kreatif-design.com 

Pametna čelada.

Steklarna Rogaška

V Sloveniji težko najdemo dom brez kristalov iz Rogaške, v svoji palači pa ga občuduje celo kraljica Elizabeta II. Njihovi izdelki niso samo ikonični temveč gre za brezčasen dizajn visoke kvalitete, katerega najdemo na seznamu želja poročnih daril in ga podarjamo iz roda v rod.
steklarna-rogaska.si

Steklarna Rogaška.

Elanove jadrnice

Proizvajalec športne opreme iz Begunj na Gorenjskem je poznan in cenjen takorekoč po celem svetu. Poleg legendarnih smuči je Elan na samem vrhu tudi v proizvodnji jadrnic, mad katerimi je jadrnica Impression 45.1 prejela nominacijo za nagrado 2020 European Yacht of the Year v kategoriji družinskih križark.
elan-yachts.com

Elanova jadrnica.

Torbice Grošelj

Prave dame vedo, da je torbica z znakom G boljša naložba kot pa katerikoli drugi modni kos. Gre za čudovite unikatne in ročno narejene torbice, ki že več kot štiri desetletja nastajajo pod spretnimi rokami oblikovalke Marjete Grošelj.
instagram.com/marjetagroselj

Torbica Marjeta Grošelj.

Stoli Rex Kralj

Čeprav je od njihovega nastanka minilo že več desetletij, se stoli Rex še vedno prodajajo kot vroče žemljice. Gre za brezčasen dizajn s katerim so v 60-ih zagnali masovno proizvodnjo stolov, njihovo preprostost pa cenimo še danes. Rex je doma tudi v prestižni stalni zbirki muzeja MoMa v New Yorku.
rex-kralj.com

Stol Rex.

Blejska Kremšnita

Originalna blejska kremna rezina letos praznuje že 66 let, v njenem rojstnem domu slaščičarski delavnici Hotela Park na Bledu pa so v začetku oktobra izdelali še 15-milijonto kremšnito. Ta 7x7x7 cm velika rezina iz listnatega testa, jajčne kreme, smetane, listnatega testa in sladkornega posipa je ponos slovenske tradicije.
sava-hotels-resorts.com

Blejska kremšnita.

Ooh Noo

Prisrčne igrače, posteljnina, dekorativni izdelki in pižame za malčke … Spletna trgovina Ooh Noo je polna čudovitih izdelkov, ki so narejeni ročno – z mislijo na najmlajše. Ustvarjeni so po načelih funkcionalnosti, minimalizma in trajnostne uporabe, hkrati pa gre za elegantne predmete, ki lepo dopolnijo otroško sobo in dom.
ooh-noo.com

Otroški voziček iz lesa Ooh Noo.

Pohištvo Nike Zupanc

Oblikovalka Nika Zupanc, katera trenutno oblikuje omejene kolekcije pohištva za Rossano Orlandi, se nam je vsedla v srce z lestnecem v obliki češenj, tam pa ostala zaradi vseh čudovitih kosov, ki so sledili, naprimer stola Miss Dior, svetilke Lolita in postelje Forever.
nikazupanc.com 

Pohištvo Nike Zupanc.

Besedilo: Katja Kozlevčar

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča