Razstava - Jelka Reichman na Ljubljanskem gradu

CITYLIFE
Ilustracija: Jelka Reichman

Jelka Reichman je ena najpomembnejših knjižnih ilustratork od druge polovice dvajsetega stoletja do danes pri nas. Dela, ki jih je ustvarila v svoji dolgoletni karieri, so globoko zasidrana v zavesti Slovenk in Slovencev. Cele generacije so prebirale slikanice, ki jim je ustvarila likovno podobo, ob njih so rasle in prenašale navdušenje na svoje potomce in naprej.

Ilustracija: Jelka Reichman

Razstava ilustracij Jelke Reichman ob njeni osemdesetletnici bo vključevala njeno delo iz slikanice Dvanajst slonov, ki jo je napisal Leopold Suhodolčan. Ilustracije iz te slikanice so najmanjkrat razstavljene, a po krivici. Nemara zato, ker se največkrat omenjajo tiste ponarodele iz knjig Maček Muri, Piki Jakob, Miškolin, ki so pridobile že status kultnih del, vendar je njeno metjejsko, slikarsko mojstrstvo prišlo najbolj do izraza prav v tej slikanici. Na eni strani premišljena in pritajena, skoraj monokromna uporaba barve, na drugi pa nenavadna drznost kompozicije. 

Ilustracija: Jelka Reichman

Čeprav gre za zgodbo o dvanajstih slonih, ki se gnetejo čez robove odmerjenega prostora knjižnega formata, da poka po šivih, slikanica izžareva izjemno prefinjeno eleganco in je nepogrešljiva pri predstavitvi opusa Jelke Reichman.

Več na: ljubljanskigrad.si

  • Dogodek traja do 15.09.2019
  • Peterokotni stolp, Ljubljanski grad
  • Grajska planota 1

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča