10 za urbano vrtnarjenje

CITYLIFE 22.04.2021
vrtnarjenje

Dva v enem
Vsak dober vrtnar ve, da rastline potrebujejo različno količino vlage. Zalivalna kanglica z razpršilcem je priročna, saj je večnamenska; z razpršilcem zgolj osvežimo rastline, z zalivalno kanglico pa zalijemo zemljo. Zaradi lepega dizajna jo lahko na vidnem mestu poleg svojih rastlin uporabimo kot dekoracijo.
urbanoutfitters.comVrt v stanovanju
Kdo pravi, da se moramo odpovedati gojenju rastlin, če nimamo balkona ali vrta? Pametni cvetlični lonček Smart Garden je zasnovan za gojenje zelenjave, sadja in zelišč skozi celo leto. Postavimo ga v stanovanje, vgrajena tehnologija pa bo poskrbela, da bodo imele rastline vedno dovolj vode, svetlobe in hranil za optimalno rast. Izdelek – na voljo je v različnih velikostih – vsebuje LED-lučke, cvetlični lonec, ki uravnava zalivanje, in rastlinske kapsule, majhne sadilne lončke z različnimi semeni. Kapsule so biorazgradljive in ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov, herbicidov ali pesticidov.
eu.clickandgrow.comTrajnostni cokli
Če prisegamo na trajnostno vrtnarjenje, nas bo verjetno navdušila obutev, narejena iz reciklirane plastike iz konoplje. Uniseks natikači, izdelani v Franciji, so preprosti za uporabo (v primerjavi z gumijastimi škornji), zato so idealni za vrtnarjenje. Po obliki sledijo klasičnim coklam, zato imajo sodoben izgled. Ker so vodoodporni, jih lahko brez slabe vesti in skrbi, da bi jih uničili z vodo, obujemo tudi za igro na vrtu.
salter.house/gardana-clog
Zelena stena
Če smo radi obkroženi z naravo, nam bo pametni prezračevalni vrt Respira prav gotovo všeč. Ne le, da omogoča gojenje rastlin, istočasno z biofiltracijo čisti tudi zrak v prostoru. V filter za ponovno uporabo ujame prah in druge delce in preden gre zrak skozi predel, kjer so korenine rastlin, se vrne prečiščen v prostor. Vse, kar moramo storiti, je, da dolijemo vodo vsakih 10 do 14 dni in dodamo hranila vsake pol leta. Naprava si po potrebi sama dozira vodo in hranila, če želimo, pa jo lahko povežemo tudi s svojim pametnim telefonom in nadzorujemo delovanje prek njega.
thegadgetflow.com/portfolio/smart-air-purifying-gardenKrompir na terasi
Kaj potrebujemo za gojenje krompirja? Ne potrebujemo vrta ali njive, le sadilno torbo za sejanje krompirja Esschert Design, toplo sončno mesto in približno 40 litrov zemlje. Vrečko napolnimo s približno 30 centimetrov zemlje ali komposta in vanjo položimo tri kaljive krompirje, pri čemer naj bodo krompirjeva očesa usmerjena navzgor. Ko je čas za žetev, vrečko preprosto izpraznimo in oberemo krompir. Pa dober tek!
bloomling.si
Trajnostni cvetlični lonci
Ni pomembno le, kaj je zasajeno v cvetličnem loncu. Če želimo biti trajnostno naravnani in prijazni do okolja, je prav, da smo pozorni na vse mozaike (urbanega) vrtnarjenja. Linija cvetličnih lončkov Elho je narejena iz reciklirane plastike, pridelane z lastno vetrno elektrarno. Na voljo so v različnih velikostih v paleti toplih pastelnih barv, poleg tega pa so 100-% reciklabilni.
elho.comSamonamakalni sistem za zelišča
Ni lepšega od priprave slastnega obroka, ki ga začinimo z domačimi zelišči. Le korak stran in – hop, so že na krožniku. Z lončkom za zelišča s samonamakalnim sistemom so domača zelišča le en klik stran. Izdelek angleškega proizvajalca Cole & Mason omogoča preprosto gojenje zelišč, ki jih ni treba presajati. V spodnjem delu je velik pokrit rezervoar za vodo, zato ta ne izhlapeva. Samonamakanje omogočajo trakovi iz filca, ki jih po želji lahko operemo, zamenjamo pa po približno treh mesecih.
coleandmason.com
1001dar.siKomplet za vrtnarjenje
Ne glede na to, ali imamo vrt pred hišo ali se moramo do njega sprehoditi, je komplet vrtnih pripomočkov obvezna oprema vsakega vrtnarja. Osemdelni komplet iz poliranega aluminija je odporen in ergonomsko oblikovan, poleg tega je v njem tudi dovolj velika torba s petimi zunanjimi žepi, v katero lahko vsak vrtnar spravi prav vse, kar potrebuje za delo na vrtu.
desenvt.comViseča gredica
Tudi če nimamo balkona ali na njem nimamo več prostora, se nam ni treba odpovedati še eni zeleni gredici. Dansko podjetje Squarely se podpisuje pod lesena korita GrowON HoldON, ki so na voljo v različnih velikostih in barvah in ki jih preprosto ter varno obesimo na balkon ali okensko ograjo. Vedno si lahko pričaramo zeleno oazo.
squarely.dk Pomoč pametnega pomočnika
Zakaj si ne bi s pametno tehnologijo pomagali tudi pri vrtnarjenju? Pripomoček Netro Whisperer pametni senzor se polni s sončno energijo, odporen je proti UV-svetlobi in različnim vremenskim razmeram. Enostavno ga zapičimo v zemljo, kjer zaznava svetlobo, toploto in vlago v njej. Informacije o vseh ključnih dejavnikih, ki vplivajo na gojenje rastlin, pa nam sporoči prek brezžične povezave Bluetooth. Prijazen do sistemov iOS in Android.
lowes.com

 

Izbor urednika