Kam gredo ležalniki, stoli in vrtne mize čez zimo?

CITYLIFE 09.12.2022
mize-stoli

Preden jih oblijejo dežne kaplje ali se nanje posedejo prve snežinke, si želijo, da bi z njih spihali prah in zmili umazanijo. Nekateri si želijo nov sloj zaščitne barve, ki bo osvežil njihov bledikav izgled. Drugim se je rja zažrla v kovinske dele in jim kazi nekdaj sijoče barve ogrodja. Tretji si samo želijo na toplo, da si ogrejejo telo iz umetnih mas. S prvimi toplimi sončnimi žarki zgodnje pomladi se bodo ponovno vrnili na delovna mesta in gostili svoje ljube ljudi.


Pred zimovanjem zahtevajo leseni ležalniki in vrtne mize nov sloj zaščitne barve
Leseni ležalniki in vrtne mize vedo, da je njihov največji sovražnik vlaga, ki pronica v lesne razpoke. Ko pade temperatura pod ledišče, vlaga v njih zmrzne in razpoke začnejo pokati, kar ni prijetno. Še manj prijetni so plesen, glivice in paraziti, ki se v lesnih razpokah naselijo ter imajo v njih svojo obilno pojedino.

Čiščenje s toplo vodo, v katero je primešanih nekaj kapljic dišečega oljnatega mila in drgnjenje z mehko krtačko v smeri lesnih vlaken lesenim ležalnikom in mizam neverjetno prija. Ko se temeljito posušijo, jih lahko zbrusimo in naoljimo. S tem, ko jih naoljimo, jim poudarimo naravno teksturo ter ohranimo njihov naraven otip in izgled. Ko se olje vpije globoko v les, zapolni lesne pore in prepreči vpijanje ostalih tekočin. Nato jih lahko pobarvamo z zaščitno barvo. Tovrsten negovalni tretma zahteva leseno vrtno pohištvo najmanj enkrat na leto.

Vse to pa nekoliko manj velja za lesene ležalnike VidaXL iz akacijevega lesa, tikovine in impregnirane borovine. Oni so namreč leseni ležalniki posebne vrste. Še posebej akacija je neverjetno odporen in trajen les.

Zimo bo leseno vrtno pohištvo počakalo v toplem in suhem, a zračnem prostoru, kjer se bo les sušil. Nikakor ga ne smemo pokriti s plastično ali podobno nepredušno folijo, da ga ne napade gniloba.


Kovinsko vrtno pohištvo potrebuje obnovljen sijaj svojih barv
Vrtno pohištvo iz litega železa je staromoden falot. Njemu rjast videz ustreza, zato zahteva pred zimo samo čiščenje grobe umazanije in ostankov zelenja, ki ga poskuša prerasti. Stuširan z visokotlačnim čistilnikom in premazan z univerzalnim čistilom bo zadovoljen počakal na tople dni.

Vrtno pohištvo iz kovanega železa je občutljivo in bolj nagnjeno k rjavenju, zato je med prvimi, ki želi pred zimo na suho. Njegova največja sovražnika sta voda in zrak. Četudi je zaščiteno s premazom proti rji, so ga kisline v ptičjih iztrebki čez poletje poškodovale in zdaj žalostno »cveti«. Po temeljiti kopeli iz tople vode in mila, sušenju ter brušenju z drobnozrnatim brusnim papirjem, s katerim bomo odstranili rjo in staro barvo ter maščobe in ostale nečistoče, bo nared za popravilo. Za dolgotrajno zaščito kovanega pohištva bo poskrbela kombinacija temeljnega in zaključnega premaza. Sredstvo za nevtralizacijo rje, sijoča barva in čez njo nanešen tanek sloj avtomobilskega voska za dodatno zaščito pa bodo rjasto vrtno pohištvo pomladili in ozaljšali.

Pohištvo iz umetne mase kljubuje vremenskim razmeram
Ležalniki in stoli iz umetne mase ljubijo toplo poletje, a prav tako imajo radi mrzle zime. Tudi vrtne mize so uporabne v vseh letnih časih. Njim nič ne pride do živega. No, skoraj nič. Revežem, narejenim iz nekakovostne plastike, temperaturne spremembe lahko škodijo. Hitro postanejo bledolični, krhki in se na koncu zlomijo. Sezona ali dve, pa so za na odpad. 

Bolj vzdržljivi so tisti, ki so narejeni iz tehnološko dovršenih umetnih mas, kot je hularo ali PVC-ratan, saj so odporni tako na vremenske vplive kot proti UV-žarkom. Barve jim ne zbledijo in tudi preveč zahtevni glede vzdrževanja niso – nekaj potegov z vlažno krpo jim zadošča, da zasijejo od lepote.

Ker priljubljenost vrtnega pohištva iz umetne mase pri kupcih narašča, so to izjemno nadute sorte. Še posebej vzvišene so vrtne mize, ki jih krasi plošča iz kombinacije keramike in umetne mase po imenu laminam. Zaradi močnega in odpornega materiala, iz katerega so, so prevzetne in imajo obupen odnos do ostalih članov družine vrtnega pohištva.

Hramba dekorativnih blazin vrtnega pohištva za kraljevsko udobje 
Golo pohištvo brez blazin bi bilo sila neudobno za uporabnike in tega se pisane dekorativne blazine različnih dimenzij in oblik še kako dobro zavedajo. Ko ležalnike, mize in stole očistimo, očedimo in pripravimo na zimovanje, se blazine postavijo v vrsto pred pralnim strojem in zahtevajo svojo pozornost. Njihova mehka bela puhasta polnila skočijo iz živobarvnih prevlek v sušilni stroj, kjer se v kratkem programu prezračijo in osvežijo. Prevleke pa se zavrtijo v živahnih plesnih ritmih programa pralnega stroja, s katerim se sperejo tudi najbolj trdovratni madeži na blagu. Ko se prevleke posušijo, se prepognejo na pol in skupaj z belimi polnili zložijo v zaboj za shranjevanje, kjer bodo spale do pomladi.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča