Ko se v stanovanju srečata Japonska in Skandinavija

CITYLIFE 19.10.2020
Helios

Estetika obeh dežel se osredotoča na preprostost, naravne elemente in udobje, zato ni presenetljivo, da vedno več oblikovalcev združuje oba videza in ga imenuje "Japandi" (izhaja iz besed »Japanese« in »Scandi«).

Kateri so elementi Japandija?
Čeprav Japonska in Skandinavija ležita na različnih straneh sveta, naj bi že dolgo obstajala afiniteta med njuno oblikovalsko kulturo. Imata skupno ljubezen do minimalizma in preprostosti čistih linij, poleg tega pa resnično spoštujeta pristno lepoto naravnih materialov in kakovostno izdelane pohištvene kose. Običajno so izbrane nežne, pomirjujoče in mirne stenske barve. Kadar so vključene živahnejše barve, so izbrane s prefinjenostjo in smiselnostjo.

Kako se dopolnjujeta Japonski in Skandinavski stil?
Tam, kjer se sloga razlikujeta, se njuni različici dopolnjujeta. Kjer je japonski interier eleganten, je nordijski rustikalen. Bogatejše (a še vedno nevtralne) barve japonskega oblikovanja pomagajo preprečiti, da bi močne bele barve stene v skandinavskih domovih dajale občutek sterilnosti ali hladnosti.Po besedah nekaterih je oblikovanje tega sloga kombinacija skandinavske funkcionalnosti in japonskega rustikalnega minimalizma, ki ustvarja občutek umetnosti, narave in preprostosti. Ta fuzija ustvarja popolno mešanico funkcije in oblik, s poudarkom na čistih linijah, svetlih prostorih in svetlih barvah.

Ob opremljanju svojega doma v Japandi slogu, upoštevajte naslednje korake: 

Raziščite nežno tople odtenke & kontrastne kombinacije
Pri izbiri stenske barve se izogibajte zelo svetlih odtenkov, ki ustvarjajo sterilen videz. Namesto njih izberite nevtralne barve, kot sta npr. odtenka N12-1 ali N02-4 (po HGMIX barvni karti). Poudarjene barve v Japandi slogu vključujejo nežne »Scandi« tone svetlo sivih, bledo roza, “baby blue” in pastelno zelenih barv (kot je npr. odtenek G07-3 po HGMIX barvni karti). Še več topline lahko v prostor vnesete z izbiro elementov kot so preproge iz naravnih vlaken ali pohištvo iz svetlega lesa. Izberite naravne materiale
Med materiali v največji meri prevladuje les, zaslediti je mogoče tudi druga naravna vlakna kot so bambus, ratan ali papir, zato jih poskušajte v opremo vključiti v čim večji meri. Če želite biti malce drznejši, lahko v prostoru kot ozadje uporabite bambus ali dodate omaro iz ratana. Kombiniranje svetlega in temnega lesa je dober način za ustvarjanje zanimivega kontrasta, hkrati pa kombinacija zajema obe oblikovalski kulturi. Poudarite preprostost
Japandi je mojstrovina preprostosti, zato naj bodo prostori minimalistično opremljeni in zračni, da zagotovijo občutek miru. Dodatki in okrasni predmeti niso značilni ne za japonsko, ne za skandinavsko filozofijo oblikovanja, zato upoštevajte načelo “manj je več” in izberite le peščico premišljeno izbranih kosov. Za skandinavski slog so značilni gladko zaobljeni predmeti, medtem, ko je japonski slog naklonjen utilitarnim elementom. Izberete lahko preproge iz ovčje kože, ki so tudi zelo “Hygge”! 

Za več odtenkov si oglejte HGMIX barvno karto.

 

Izbor urednika