Poletje na danski način

Helena Peterlin 13.07.2022
poletje-danski-način1

Nismo edini, ki uživamo v kombiniranih vikendih in pobegih v počitniške hiške – ko hočejo pobegniti od mestnega vrveža, imajo Danci že dolgo tradicijo zahajanja v poletne hiške (dan. sommerhus). Tradicionalne danske poletne hiše so pravi košček raja, urejene v  skandinavskem stilu, v sozvočju z naravo in popolnoma brez stresa. Predstavljamo vam vodič, kako ustvariti lastno hygge oazo in popolnoma uživati v poletnih mesecih.


Po družbenih raziskavah so Danci najbolj srečni ljudje na svetu. V majhni državi na severu Evrope, ki izgleda kot polotok, živi približno 5,8 milijona ljudi, registriranih pa je približno 200.000 poletnih domov. Razlog za to sega v državno pobudo pred 400 leti, ko se je danska vlada odločila ponuditi cenovno ugodna zemljišča industrijskim delavcem, ki so živeli v prenaseljenih predelih velikih mest. Ideja pobude je bila zagotoviti vsakemu danskemu državljanu možnost bivanja v naravi in na svežem zraku. Poletne hiše so ostale v družinah skozi generacije, pravi preporod pa se je zgodil v času gospodarske rasti v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja.


Kako ustvariti lastno hygge oazo?
V poletnih mesecih je pomembno vsako bivanje na svežem zraku, pa naj gre za hiško ob morju ali teraso v centru mesta. Vendar to ne pomeni, da je vsak zunanji prostor območje sprostitve in uživanja – balkoni in terase so pogosto namenjeni za shranjevanje stvari, ki jim drugje ne najdemo mesta. Za začetek je pomembno določiti, kateri del vrta, dvorišča ali balkona bo postal vaša hygge oaza.

Dekoracije in udobne blazine
Vaša hygge oaza je tudi odraz vašega osebnega okusa, kjer podrobnosti naredijo razliko. Okrasite zunanji prostor z okrasnimi blazinami v očarljivih barvah, sproščujočo vrtno garnituro, cvetličnimi lonci ter okrasnimi krožniki in skledami. Pri izbiri vrtnega pohištva je treba upoštevati več stvari – vzdrževanje, stil in prostor, ki vam je na voljo.

Nič brez družbe
S hitrim življenjskim slogom je preživljanje časa z družino in prijatelji postalo pravo bogastvo. Razkažite jim svojo hygge oazo in pripravite dansko zabavo po svoje. Skupaj pripravite svojo najljubšo poletno jed ali koktajl, igrajte zabavne družabne igre, za popolno doživetje pa zakurite ogenj v vrtnem kurišču ali izdelajte hotel za žuželke. Danci radi preživljajo čas na prostem in živijo v sožitju z naravo, zato organizirajte kampiranje na vrtu z otroki in doživite povsem novo avanturo.

Igra luči
Luči so osnova vsakega vzdušja. S svečami ustvarite intimno in ambientalno vzdušje, s svetilkami, laternami in solarnimi svetilkami pa lahko zabava traja dolgo v noč. Laterne so absolutni favorit v danskih poletnih hišah, saj dvignejo vzdušje vsakega kotička. Danci pogosto postavijo manjše lampijone na mizo kot okras, velike laterne pa na tla v različne kote zunanjega prostora. Solarne luči so zatemnjene in nemoteče, pomenijo pa tudi trajnostno in ekonomično rešitev, za kar Danci zelo skrbijo.

Za Dance je narava zatočišče in kraj, kamor gremo napolnit baterije. Ko ne boste mogli oditi na plažo ali v gozd, se vam bo zdelo, da nekaj manjka, zato povabite naravo k sebi domov. Dajte svoji terasi pridih nečesa divjega in neukročenega, kar vas spominja na spektakularne pohode in čudovite piknike.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča