Skandinavski stil opremljanja stanovanja

CITYLIFE 18.09.2020
Helios

Stanovanje z veliko kvadraturo je mogoče opremiti na povsem drugačen način, kot pa majhno stanovanje, ki je svojevrsten izziv, saj ne dopušča prevelikega prostorskega manevra. Poleg tega zahteva tudi veliko mero premišljenosti, racionalnosti in ne nazadnje kompromisov.

RAZLIČNI SLOGI 

Pri opremljanju doma lahko sledite različnim slogom notranjega dizajna – denimo Pop art-u, retru, Hollywood slogu, če jih naštejemo le peščico - odvisno od tega, kateri vam je najbolj pri srcu. 

V nadaljevanju je predstavljen eden izmed (še vedno) najpopularnejših stilov v zadnjem času – skandinavski stil.Že kot pove ime samo, izhaja iz Skandinavije kamor prištevamo Švedsko, Norveško, Dansko in Finsko. Najlažje bi ga opisali kot nekakšno mešanico minimalizma, premišljeno izbranih barv in naravnih materialov. Poda se prav vsem velikostim ambientov. Lepote skandinavskega oblikovanja niso bile priznane vse do 50-ih let prejšnjega stoletja, vse od takrat naprej pa ta minimalistični evropski dizajn z naskokom pridobiva na svoji priljubljenosti. Z upoštevanjem načela “manj je več”, so ustvarili edinstveno pohištvo in opremo za dom. Osnovne značilnosti tega sloga so eleganca, preprostost, toplina, svežina in čutnost ter prečiščenost. Hiša, urejena v skandinavskem slogu je torej sodobna, minimalistična in zračna.

Predstavljamo vam nekaj značilnosti skandinavskega sloga, ki vam bodo v pomoč pri opremljanju.

BARVE

Skandinavske zime so dolge in zato ni presenečenje, da v skandinavskih domovih prevladujejo svetle barve, ki nadomestijo pomanjkanje dnevne svetlobe. Barvna paleta je torej preprosta: od snežno bele do umazano bele, bež, svetlo sive in svetlo modre barve. Zaslediti je mogoče tudi nežno zelene odtenke.Gre za barvno shemo, ki je že skoraj blagovna znamka skandinavskega oblikovanja in eden največjih navdihov. V zadnjem času pa je poleg uporabe mirnih in zadržanih barv mogoče opaziti tudi drznejše barve in močne ter pisane grafične potiske. Svoj odtenek lahko izberete na HGMIX spletni strani.

Pohištvo je preprosto in elegantno, ponavadi izdelano iz naravnega lesa v svetlih odtenkih kot so breza, bukev, jelša, lahko tudi beli bor ali pa je pobarvano v bele in krem odtenke. Zasledimo lahko tudi svetlo sivo ali svetlo modro pobarvano pohištvo, ki je po večini brez ornamentov, krivulj in rezbarij. Če že, potem ti deli načeloma ne izstopajo in ne prevladujejo.

Če imate rajši dodatke močnih barv, potem izberite nežnejši odtenek stenske barve. Namig: za čim večji in res pravi učinek skandinavskega vzdušja prebelite prostore, kot sta kuhinja in kopalnica in jih kombinirajte z dodatki črne barve (lestenec ali manjši dekorativni dodatek), ki dodatno poudarijo belino

V primeru, da želite razbiti belino in biti drznejši, posezite po močnejših odtenkihKo gre za utelešenje skandinavskega pridiha, govorimo o švedskih antičnih urah, kristalnih lestencih in zaobljenem rustikalnem belem lesenem pohištvu. Za učinek prave skandinavske elegance moramo poseči tudi po kakšnem antičnem pohištvenem elementu ali dekorativnem dodatku.

SVETILA IN DODATKI

Poseben poudarek pri skandinavskem slogu opremljanja je primerna razsvetljava. Značilni so številni lestenci, stenske in namizne svetilke, ki se poleg bele stene lepo podajo tudi k temno sivim odtenkom. Vsa svetila so zelo enostavnih oblik in pogosto v črni ali kakšni drugi močnejši barvi. 

Zelo veliko se uporabljajo tudi svečniki in sveče, razporejeni po celotni hiši ali stanovanju. Stekleni dodatki kot so vaze in sklede čistih in preprostih linij poskrbijo za preprost in zračen dizajn, seveda pa med dodatki skandinavskega sloga ne gre zanemariti niti pletenih košar, ki so postavljene na vidno mesto in služijo shranjevanju časopisov, knjig, igrač, kuhinjskih potrebščin in podobnega.TKANINE IN TALNE OBLOGE 

Pravilo zračnosti in preprostosti oziroma minimalizma velja tudi pri motivih na tkaninah, tapetah in preprogah. Pri talnih oblogah gre večinoma za t.i. kmečke deske, ki so barvane v bele odtenke. Takšna tla dajejo občutek odprtosti in zračnosti prostora, pozornost pa je preusmerjena na notranjo opremo in arhitekturne posebnosti. Zelo velikokrat je mogoče zaslediti preproge svetlih barv s črtastim ali cvetličnim vzorcem, ki se lepo podajo k sivi barvi stene. 

Tkanine so naravne ter s preprostimi vzorci (npr. črtastimi), minimalistične in svetle barve. Največkrat so uporabljene na blazinah in prtičkih ter stranskih zavesah.Nevtralno in elegantno subtilno sivo barvo je mogoče združiti s skoraj vsemi drugimi barvami, saj tako pride še bolj do izraza.

 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča