retro-chic-kuhinja

Trend opremljanja, ki se vrača: retro šik stil

CITYLIFE 16.04.2024

Kako opremiti dom v stilu retro šik

Retro šik je stil, ki združuje elemente iz preteklih desetletij z modernimi trendi in sodobnim udobjem. Pogosto vključuje uporabo barv, vzorcev in materialov, ki so bili priljubljeni v 50-ih, 60-ih, 70-ih in celo 80-ih letih prejšnjega stoletja, materiali in pohištveni kosi pa so predstavljeni na svež in sodoben način. To ni le način oblikovanja, pravzaprav je pravcati življenjski slog, ki ga cenijo tisti, ki želijo svojemu domu dodati karakter in ustvariti lep ambient. Kako torej opremiti dom, da bo retro šik?retro chic dom 1

1. Izbira barvne palete

Začnite z izbiro barvne palete. Pastelne in zemeljske barve so odlična izbira za 50-ta in 60-ta leta, medtem ko so bolj živahne barve, kot so oranžna, zelena in rjava, značilne za 70-ta. Pomembno je, da izbrane barve uravnotežite z nevtralnimi toni, da ne preplavijo prostora.

Eden od ključnih elementov, ki v dnevno sobo vnesejo občutek topline in domačnosti, je izbira pravega tekstila. Retro šik stil pogosto vključuje raznolike vzorce, kot so geometrijski vzorci, pikčasti motivi ali celo cvetlični vzorci, ki spominjajo na določeno obdobje. Preproge z zanimivimi vzorci lahko postanejo osrednja točka vaše dnevne sobe, medtem ko blazine in odeje dodajo barvo in teksturo. Izberite materiale, kot so volna, bombaž ali celo svila, da dodate različne ravni mehkobe in udobja.

2. Pohištvo z značajem

Izbira pravega pohištva je ključna. Poiščite kose, ki odražajo želeno obdobje iz prejšnjega stoletja, hkrati pa ponujajo moderno udobje. Marsikatera trgovina ponuja različne sloge sedežne garniture in drugih kosov pohištva. Tudi vintage trgovine in bolšji trgi so odlični kraji za iskanje unikatnih kosov. Les, kovina in usnje pa so materiali, ki jih je vredno iskati, saj dodajo teksturo in globino vašemu prostoruretro chic sedezne garniture

3. Osvetlitev je ključna

Osvetlitev lahko popolnoma spremeni vzdušje v prostoru. Izberite svetilke, ki odsevajo obdobje, ki ga želite poudariti. Idealne so tako stenske svetilke, stoječe luči ali retro viseče luči. Mehka, topla svetloba bo dodala tisti pridih udobja in domačnosti.

4. Dodatki in dekor

Zdaj je zabava z opremljanjem v polnem razmahu! Dodajte retro plakate, umetnine, uokvirjene vinilne plošče ali katerikoli drug spominek, ki prinaša nostalgičen občutek. Ne bojte se eksperimentirati z vzorci in teksturami preprog, blazin in zaves.

Tudi rastline so odličen način, kako v prostor vnesti življenje ter svežino. Izberite rastline, ki so bile priljubljene v obdobju, ki ga želite poudariti, kot so monstere ali sansevierije. Poleg estetske vrednosti imajo rastline tudi koristne lastnosti, saj čistijo zrak in izboljšujejo počutje.

5. Zgodovina in pripovedovanje zgodb

Lepo je, če kosi v vašem domu nosijo zgodbo. Morda je to zanimiv počivalnik, ki si ga ogledujete pri mami, ali pa miza, ki ste jo sami obnovili. Te zgodbe dodajo globino in osebnost vašemu prostoru ter ustvarjajo dom, ki ni le lep na pogled, ampak je tudi poln spominov in zgodovine.

Pomembno je, da prostor odraža osebnost tistih, ki v njej živijo. Dodajte osebne predmete, kot so družinske fotografije v retro okvirjih, ročno izdelane obrti ali umetnine, ki ste jih nabrali na potovanjih. Ti predmeti dodajo značaj vašemu prostoru ter hkrati spodbujajo pogovore in deljenje zgodb med obiski prijateljev in družine.retro chic dom pocivalnik

Še nekaj praktičnih nasvetov

  • Ne preplavite prostora: Manj je več. Izberite nekaj ključnih kosov, ki resnično govorijo v jeziku retro šika. Zadržite se in  vintage kosa ne vključite v prav vsak prostor.

  • Posodobitev klasik: Ne bojte se posodobiti starih kosov z novim premazom ali barvo, da se bolje ujemajo z vašim prostorom in sodobnim življenjskim slogom.

  • Ustvarite sodoben kontrast: Vključite nekaj sodobnih elementov, npr. sodobne omare za dnevno sobo, ali tehnologije za kontrast in udobje. To bo vašemu prostoru dodalo svežino.

Retro šik je način življenja

Retro šik lahko postane več kot le slog opremljanja. Postane odraz vaše osebnosti, vaših spominov in vašega stila. Z malo truda in veliko ljubezni lahko ustvarite prostor, ki ne bo samo estetsko privlačen, ampak bo tudi topel in vabljiv kraj za druženje z družino in prijatelji. Naj vaš dnevna soba pripoveduje zgodbe preteklih časov, hkrati pa odraža sodobnost in udobje vašega življenjskega sloga.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča