Triki za ureditev balkona

Gabrijela Vrbnjak 13.10.2020
balkon

Imejmo v mislih velikost našega balkona.

Velikost balkona ni ovira za gojenje rastlin. Je pa glede na prostor potreben premislek, kakšne rastline bomo izbrali. Za manjši balkon izberimo na primer lobelije, za srednje velik balkon mini ciprese in grmičke, pri velikem pa si lahko privoščim večje, visokorasle rastline.

Čas, ki ga lahko namenimo za skrb rastlin.

Čeprav veliko rastlin ne potrebuje posebnega vzdrževanja, se prepričajmo, da ne izberemo sort, ki zahtevajo veliko pozornosti in nege, za kar morda nimamo časa. Raznobarvne žametnice so na primer ene izmed najboljših izbir za tiste, ki ne potrebujejo posebne pozornosti. Malce več nege, a še vedno ne preveč, potrebuje denimo jelenovka ali Platycerium. Malo bolj zahteven pa je sicer čudovit lirastolisti fikus ali Ficus lyrata.

Zunanji vplivi in dejavniki

Kakšno je zunanje okolje, kamor bomo postavili rastline? Zalivanje in skrb za zunanje rastline je še posebej pomembno. Če imamo betonski ali opečnati balkon, ki zadržuje veliko svetlobe in toplote, moramo biti zelo pozorni pri skrbi za rastline ob vročih, sončnih dneh. Najboljša izbira za senčna mesta na balkonu je fuksija, za polsenčna begonija, za sončne lege pa petunija. Tako kot v sončnih obdobjih, moramo biti previdni tudi v deževnih dneh. V primerih velike količine dežja preverimo, da se rastline ne utopijo v preveč vode.

foto: Pixabay

Ko je vreme toplejše / bolj sončno / sušno, več vode potrebujejo naše rastline; ko bo vreme hladnejše / temnejše / bolj vlažno, takrat pa bodo naše rastline potrebovale manj vode. V hladnejših obdobjih rastline spravimo v zaprte prostore. Takrat moramo imeti v mislih, da bodo prejemale veliko manj svetlobe. Nekatere so že nekoliko pripravljene na to pomanjkanje svetlobe, ki prihaja z obdobjem mirovanja, vendar bo lahko šok izrazit, saj so imele celo poletje veliko zunanje svetlobe. Manj svetlobe namreč pomeni tudi manj hrane.

foto: Unsplash

Nezanemarljiv zunanji dejavnik je tudi veter. Veter lahko polomi in prevrne loncev in korita (raje kot plastične zato izberimo primerne lonce iz gline ali kamna), poškoduje stebla ali liste bolj krhkih, nezrelih rastlin. To je nekaj, s čimer se naše sobne rastline v zaprtih prostorih redko soočajo (razen z vplivi klimatske naprave ali ogrevalnega sistema), zato se niso prilagodile močnemu vetru, kot ga imajo rastline na prostem. Veter lahko tudi izsuši ali ohladi rastline, zato je pomembno, da jih ob vetrovnem vremenu zaščitimo in opazujemo.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča