Uredimo vrt za bogato zimo

Gabrijela Vrbnjak 02.10.2020
freestocks-synqymt9bu-unsplash

Septembra in oktobra lahko na vrt pridno posejemo tiste kulture, ki bodo obrodile do zime: motovilec, zimska solata, radič, rukolo, špinačo, blitvo.

Zdaj je zadnji čas, da iz vrta poberemo kumarice, paradižnik, papriko in plodove po želji vložimo ter spravimo v shrambo. Tako bomo v zimskih dneh imeli domače pridelke na dosegu roke. Zelišča, kot so meta, ognjič, melisa, potrgamo in posušimo ter porabimo za čaje in kot začimbe. Baziliko, peteršilj, zeleno, šetraj, rožmarin in timijan pa za začinjanje jušnih in mesnih jedi. Timijan oz. materina dušica pride še kako prav kot čaj ali mazilo pri prehladnih obolenjih - blagodejno deluje na dihala in izkašljevanje.

Tudi jesen je lahko topla in cvetoča. Izbirajmo rastline, ki so prezimne. Te rastline bodo krasile naš vrt do prve zmrzali, morda celo do pomladi. Na cvetlični vrt ali teraso v lonce ali korita zasadimo jesensko vreso, krizanteme, mačehe, homulice, ajanijo, netresk, okrasni bršljan, jesenske astre, vrtne kresnice, plazeči skrečnik, encijan, ciklame in okrasne trave. Jesenski nasad lahko popestrimo z bučami, okrasno papriko in okrasnim zeljem ter miniaturnimi iglavci, kot sta brin in bor.

Izbor urednika