Nasveti in izdelki za lično pospravljen dom

Gabrijela Vrbnjak 17.09.2020
ikea2_1

Ne kopičimo.

Sledimo zlatemu pravilu kraljice pospravljanja, urejenosti in reda Marie Kondo: vse tisto, kar nam ne prinaša veselja, zavrzimo. Ne kopičimo šare in reči, ki jih v resnici sploh ne potrebujemo ali smo jih shranjevali že veliko časa in sploh ne uporabljali. Zamislimo si del, majhen kotiček, v našem domu, ki bo namenjen vsemu, česar se bomo slej ko prej morali znebiti. In to tudi storimo. Pri "odhrčkanju" nam morda lahko svetuje in pomaga tudi Tjaša iz Uredi dom.

foto: IKEA

Pospravimo sobo po sobo.

Nikakor ni treba vsega pospraviti in urediti naenkrat. Vzemimo si čas, toliko časa, kot ga potrebujemo. Tina iz Urejen dom veselja med drugim lepo svetuje, da si npr. namenimo 20 minut za opravilo, denimo za ureditev garderobe, in v tem času naredimo, kar lahko. 

foto: H&M Home

Naredimo tedenski načrt.

Poleg časa, ki si ga določimo in premislimo, ki ga imamo na voljo za opravljanje določenih nalog, si nujno naredimo tudi okvirni tedenski načrt. Na primer: po dnevih določimo sobo, ki jo bomo pospravili, uredili - ponedeljek je za spalnico, torek za dnevno sobo, ipd. Ali pa:ob petkih je na vrsti pranje perila, za vikend pa generalno čiščenje, brisanje tal, likanje in pospravljanje. Princip načrta po želji in potrebi obrnemo, odvisno, kako ustreza nam in našemu dnevnemu, tedenskemu ritmu.

foto: ZARA Home

Poiščimo primerne izdelke za shranjevanje.

Ko skrbno načrtujemo in uskladimo rutino, si lahko stvari še olajšamo. V galeriji si oglejmo nekaj izdelkov za shranjevanje, ki nam bodo olajšale vzdrževanje reda in prijetnega počutja ob tem v našem domu.

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča