27. LIFFE - Top 6 filmov letošnjega festivala

Tina Lagler 04.11.2016
27. LIFFE

Letošnji ljubljanski filmski festival odpira sveža, dinamična in igriva zbirka številnih usod iz sodobne Varšave z naslovom 11 minut, ki jo bo v uvodu pozdravil kratki predfilm z naslovom Vsi ti glasovi, prav tako poljskega izvora, sicer pa prejemnik letošnjega študentskega oskarja. Nato nas čaka 11 filmskih dni, ki jih bodo zaokrožili že znani festivalski sklopi Perspektive (deset neznanih režiserjev se poteguje za nagrado vodomec), Predpremiere, Kralji in kraljice, Panorama svetovnega filma, Ekstravaganca, Evropa na kratko in Kinobalon. Sklop Posvečeno bo tokrat (tudi v živo) gostilo poljskega režiserja in prejemnika zlatega leva za življenjsko delo na zadnjem beneškem festivalu Jerzyja Skolimowskega, katerega film bo odprl festival. Tu bodo še sklop Retrospektiva: Film gre v kino – posvečen 20-letnici Slovenske kinoteke, sklop Fokus: Romunski film 2.0. in Modri žamet 30, ki bo obeležil 30. obletnico nastanka filma Modri žamet režiserja Davida Lyncha.

Medtem ko se bomo vrteli med filmi, pa se velja udeležiti tudi katerega od dogodkov izjemno pestrega spremljevalnega programa. Med drugim bo Pionirski dom gostil delavnico Leteča animacija, Kratka scena predstavlja scenaristično delavnico Martin Horvat, Mad About pripravlja dve delavnici – Filmska kritika ter Scenarij in snemanje kratkega filma, vabi pa tudi na multimedijsko predavanje Mihe Černeca: S čim se ukvarja filmski producent. Prisluhnili bomo lahko seminarju V pričakovanju leta 2021: Internetno občinstvo. Kako ga doseči? ter okroglima mizama Casting in Glasbeni dokumentarni film.

Filmsko vzdušje pa ne bo prevevalo le Ljubljano in Maribor. Letos se Liffe namreč podaja tudi na dve novi lokaciji, in sicer v Mestni kino Metropol Celje in v Anton Podbevšek Teater Novo mesto.
liffe.si

Top 6 letošnjega festivala LIFFE:

11 MINUT; sekcija Kralji in kraljice
(11 minut, Poljska/Irska, režija: Jerzy Skolimowski)
Sveža, dinamična in igriva filmska sestavljanka, zbirka številnih usod iz sodobne Varšave, ki se po enajstih minutah realnega časa združijo v spektakularnem sklepnem dogodku.

AMERIŠKA LJUBICA; sekcija Predpremiere
(American Honey, Velika Britanija/ZDA, režija: Andrea Arnold)
Star je ameriška najstnica, ki prihaja iz težavne družine, zato se odloči zbežati od doma. Poskuša si najti prostor v novi družbi, kjer odkriva drugačen življenjski slog, poln divjih zabav in izmikanja družbenim pravilom.

Film Ameriška ljubica.

MOJ NAROBE SVET – JEŽEK; sekcija Predpremiere
(My World Is Upside Down, Slovenija, režija: Petra Seliškar)
Glasbeni dokumentarec slike iz Ježkovega bogatega osebnega arhiva prepleta s posnetki nastopov priznanih alternativnih glasbenikov z vsega sveta, ki Ježkove pesmi predstavijo po svoje. Projekcija na Liffu bo pospremljena s koncertom.

TONI ERDMAN; sekcija Predpremiere
(Toni Erdmann, Nemčija/Avstrija, režija: Maren Ade)
Toni Erdman je s človeško toplino in drznim humorjem prežeta pripoved o obujanju ljubezni med očetom in hčerjo, ki je navdušila kritike na letošnjem festivalu v Cannesu.

ONA; sekcija Predpremiere
(Elle, Francija/Nemčija/Belgija, režija: Paul Verhoeven)
Uspešna direktorica podjetja za razvoj računalniških iger Michele – sodobna poslovna ženska z neuničljivim značajem – je neprizanesljiva tako v poslovnem kot zasebnem življenju. Nekoč pa jo v njenem lastnem domu napade neznani vlomilec …

NOČNE PTICE; sekcija Predpremiere
(Nocturnal Animals, ZDA, režija: Tom Ford)

Susan Morrow z možem Huttonom živi privilegirano, a neizpolnjujoče življenje. Ko se Hutton odpravi na eno od službenih potovanj, Susan v nabiralniku najde paket, v njem pa njej posvečeno temačno knjigo z naslovom Nočne ptice, ki jo je napisal njen nekdanji mož …

PREMIERE

drama
NOČNO ŽIVLJENJE
(Nočno življenje, Slovenija, Makedonija, BiH)
22. november, Kinodvor

Ob ljubljanski vpadnici ponoči najdejo na pol zavestnega znanega odvetnika, ki ima po telesu pasje ugrize. Zdravniki se borijo za odvetnikovo življenje, njegova žena pa je sprva v šoku. Pred njo je soočenje z najglobljimi strahovi, saj bo prekršila vse moralne vrednote, ki jih zagovarja.
kinodvor.org

animirana pustolovščina
VAIANA: ISKANJE BAJESLOVNEGA OTOKA
(Moana, ZDA)
24. november, Kino Bežigrad, Cineplexx, Kolosej

Vaiana je pustolovska najstnica, ki se poda na nevarno odpravo, da bi rešila svoje ljudi. Med odpravo jo vodi nekoč močan polbog Maui, ki ji pomaga, da postane vrhunska navigatorka. Skupaj plujeta prek oceana in srečujeta številne velikanske pošasti.
kino-bezigrad.si

domišljijska pustolovščina
MAGIČNE ŽIVALI
(Fantastic Beasts and Where to Find Them, Velika Britanija, ZDA)
17. november, Cineplexx, Kolosej

Slavna avtorica knjižnih nadaljevanj o Harryju Potterju J. K. Rowling je pripravila novo poslastico za vse ljubitelje čarovniškega sveta. Popeljala nas bo v New York na začetku 20. stoletja, ko se želi nadobudni mladi čarovnik Newt udeležiti čarovniškega kongresa, toda skrivnostni kovček, poln magičnih živali, mu življenje obrne na glavo.
cineplexx.si

Izbor urednika