28. Liffe z več kot 100 filmskimi poslasticami

Tina Lagler 03.11.2017
LIFFE

V sredo, 8. novembra 2017, bo s filmom Pokliči me po svojem imenu (Call Me By Your Name) v režiji Luce Guadagnina, ki nam bo na idiličnem italijanskem podeželju poleti leta 1983 predstavil ljubezensko zgodbo, vrata odprl 28. ljubljanski filmski festival Liffe, na katerem poleg predpremier, premier in drugih filmskih zgodb, ne bo manjkalo spremljevalnih filmskih dogodkov in nagrad. Festivalska prizorišča, Cankarjev dom, Kinodvor, Kino Šiška, Kino Komuna in Slovenska kinoteka v Ljubljani, Mariborx v Mariboru, Kino Metropol v Celju ter Anton Podbevšek teater v Novem mestu, bodo gostila 97 celovečernih in 17 kratkih filmov, v tekmovalni program pa se je tokrat uvrstilo 11 filmov, eden več kot običajno. Med njimi ljubitelji sedme umetnosti najbolj pričakujemo že omenjeni otvoritveni film, ki se poteguje tudi za nagrado Kinotripove mladinske žirije, ameriški triler Predmestje (Suburbicon) Georgea Clooneyja, Obupana (Aus dem nichts) režiserja Faitha Akina in med drugim tudi Žarek v srcu (Un beau soleil intérieur) francoske režiserke Claire Denis. Predpremierno si bomo lahko ogledali tudi tri slovenske filmske izdelke, in sicer Slovenija, Avstralija in jutri ves sverežiserja Marka Naberšnika, Rok Biček bo predstavil dokumentarni film Družina, sicer zmagovalni film 20. Festivala slovenskega filma, na velikem platnu pa se bo odvrtel tudi Ivan, neprizanesljiva in zelo osebna drama režiserja Janeza Burgerja. 

Filmskemu sklopu Predpremiere se pridružujejo že poznani Kralji in kraljice z deli prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma, Perspektive, ki veljajo za uraden tekmovalni sklop mladih režiserjev za nagrado Vodomec, Panorama svetovnega filma s festivalskimi favoriti s petih celin, Ekstravaganca bo poskrbela za polnočni kino z raznovrstnimi, drznejšimi in žgečkljivimi vsebinami, Evropa na kratko bo predstavila tekmovalni program kratkega filma, med katerimi se med 16 kratkimi za najboljšega poteguje tudi domača koprodukcija V modrino v režiji Antonete Alamat Kusijanović. Z nami bodo ponovno še Kinobalon za gledalce od 7. do 14. leta, Fokus, tokrat na francosko sodobno kriminalko, Retrospektiva francoske klasične kriminalke 70-ih let ter Posvečeno – letos Čarobnemu letu 1967.Film Pokliči me po svojem imenu (Call Me By Your Name) odpira letošnji, 28. Liffe.

Pester spremljevalni filmski program

Filmofili se bomo, kot se za filmski festival spodobi, temu primerno tudi podružili. Letošnji 28. Liffe bodo spremljali številni dogodki, med drugim 4. Mednarodni tekmovalni program glasbenih videospotov, tisti, ki pa nas o filmu zanima tudi kaj več, lahko prisluhnemo strokovnemu seminarju Kako brati in oceniti filmski scenarij, predstavitvi snemanja s fotoaparatom Panasonic Lumix GH5 ali se udeležimo posveta Back to the Future in si ogledamo fotografsko razstavo Vesne Videnovič: Podobe 28. Liffa.
liffe.si

Še nekaj zanimivosti, ki jih velja vzeti na znanje - film Janeza Brugerja z naslovom Ivan je na letošnjem Festivalu slovenskega filma prejel največ vesen, tudi za najboljši celovečerni igrani film in scenarij, glavna igralka Maruša Majer pa je prejela vesno za najboljšo žensko vlogo.

 V sklopu Filmskih dni LUX si lahko brezplačno ogledamo tri filme, ki so se uvrstili v najožji izbor in se na 28. Liffu potegujejo za nagrado LUX 2017. Filmi so prevedeni v 24 uradnih jezikov Evropske Unije in se bodo odvrteli v 28 državah članicah. Na sporedu bodo filmi 120 utripov na minuto (120 battements par minute), Vestern (Western) in Nečista kri (Sameblod).

Izbor urednika