INTERVJU - angleška rock zasedba Editors

CITYLIFE 22.05.2018
Editors

Novi album ima zanimivo naslovnico in ime - kakšno sporočilo nosi Violence (ang. nasilje)?
Ne gre za konceptualni album. A rdeča nit skladb je odklop od konstantnega hrupa in bombandiranja z novicami in informacijami. Potrebno je odmisliti svet v katerem živimo in se osredotočiti na pristne človeške odnose, ljubljene osebe, prijatelje in družino.

Oktobra lansko leto ste na družbenih omrežjih objavili: "Album 6 je končan!" Kako se odločite, kdaj je album zaključen? Kakšni so kriteriji?
Pesmi ponavadi prevzemajo več različnih oblik in inkarnacij med procesom snemanja. In res se je včasih težko odločiti, kdaj je skladba 100 % končana. Vendar pa imamo splošno pravilo, ki pravi, da moramo pesem vsi začutiti, da nam mora biti res všeč. Običajno je zelo enostavno povedati, če kdo tako ne čuti, saj prostoru vlada skupna energija ... Nam pa je pri tem pomagal tudi naš producent Leo Abrahams. No, če ne bi bilo Lea, bi verjetno še vedno snemali.

Zakaj ste potrebovali skoraj 10 let, da se posneli "Magazine", prvi single iz novega albuma?Skladbe včasih živijo lastno življenje. Energija ni bila prava, tudi aranžma ne in še mnogo drugih razlogov je bilo. Tom (op. Tom Smith, pevec in kitarist skupine) se je ponovno posvetil pesmi, ji dodal nov refren in dobila je nek nov obraz. Zdi pa se tudi, da se besedilo dobro ujema s časom, v katerem živimo.

Naša najljubša skladba je "Violence". Kot mnogo drugih vaših skladb deluje precej temačno. Od kod izhaja ta temačnost in otožnost?
Menim, da je v naši glasbi veliko upanja in optimizma. Seveda pa je prisotna tudi temačna stran. Na nek način je težko odgovoriti, saj v bistvu le radi ustvarjamo glasbo. Seveda pa nas privlači temačnost - to se odraža v glasbi, knjigah in filmih, ki so nam všeč … Mislim, da so naši okusi pač mračnejši.

Glasbena skupina Editors bo nastopila v Ljubljani v četrtek, 31. maja 2018, v okviru pop up kluba Kurzschluss.

Opažamo prehod v glasbi, usmerili ste se k elektroniki. Pravite, da ste našli ravno pravo ravnovesje - zakaj ste ga sploh iskali?
Zelo preprosto - vsi obožujemo elektronsko glasbo v različnih oblikah - od plesne do bolj ambientalne. Od samega začetka smo v našo glasbo vključevali elemente elektronike, na nekaterih ploščah bolj, na drugih manj. Tokrat smo želeli doseči ravnovesje med elektroniko in našimi tradicionalnimi glasbenemi elementi in jih oblikovati v neko harmonično celoto. Resnično čutim, da smo s tem albumom to tudi dosegli.

Kakšni nastopi so vam najljubši - na festivalih, lastnih koncertih ali za manjše občinstvo na intimnih prizoriščih?
Trudim se, da ne bi imel prevelikih pričakovanj, saj si potem lahko razočaran, če navdušenje publike ni tako veliko, kot si si predstavljal. Mi je pa všeč raziskovanje novih krajev - novo je vedno zabavno. Festivali so super in igranje za novo občinstvo je vedno dobro. Ta izziv mi je res všeč. Lastni koncerti pa so kot da bi povabili ljudi v lastno hišo, to je naš svet in v njem se počutimo udobno, tudi bolj osebno je.

Katero pesem najraje izvajate?
Resnično uživam v igranju Violence, posebno v trenutku prehoda na No Harm, to je res odličen trenutek v setu.

Konec meseca se vračate v Slovenijo. V kakšnem spominu vam je ostala in ali morda tokrat načrtujete kakšen izlet?
V Ljubljani smo že nastopali in zdela sem mi je res osupliiva. "Kul" mesto, dobro vzdušje in lepa narava. Zelo rad bi raziskal še druge konce Slovenije, slišal sem za okoliška jezera, ki naj bi bila čudovita.

NE SPREGLEJTE: NAGRADNA IGRA: Podarjamo slušalke Beats in VIP vstopnici za Kurzschluss

Izbor urednika