Italija ... neorealizem in Nino Migliori v foto podobah v Ljubljani

Tina Lagler 29.01.2018
Neorealizem

Nino Migliori: Petdeseta in Neorealizem - Nova podoba v Italiji, 1931 - 1960 sta naslova dveh enkratnih fotografskih razstav, ki bosta med 29. januarjem in 31. marcem 2018 na ogled v naši prestolnici. Medtem, ko se prva v Galeriji Fotografija odpira 30. januarja 2018 ob 20. uri, si lahko Neorealizem - Nova podoba v Italiji, 1931 - 1960 ogledamo že dan prej, 29. januarja 2018, ob 19. uri, ko se razstava odpira v Narodni galeriji.

V fotografijah Nina Migliorija, ki ni želel ponuditi le dokumentacije, pač pa predvsem vzpostaviti dialog z ljudmi, ki jih je fotografiral, in fotografijah najpomembnejših italijanskih fotografov iz obdobja neorealizma bomo spoznali nov slog, ki se je rodil v povojni Italiji in se zoperstavil uradnim podobam fašističnega obdobja,  retoriki parad in uradnih portretov. Nova, inovativna fotografija je bila drugačna tudi od takratnih amaterskih fotografskih podob, saj je razkrila kontemplativen pogled na svet, povezan z estetskimi težnjami: krajina, tihožitja, ter učinki pri fotografiranju in razvijanju so bili zelo blizu raziskavam piktorialistov.

Novi trend je pridobil ime Neorealismo, beseda, ki je povezana tudi s sočasno filmsko produkcijo. Nikakor pa seveda ne gre spregledati dejstva, da lahko o neorealizmu govorimo tudi v slikarstvu, kiparstvu in plakatni umetnosti, hkrati pa v fotografiji, tako kot drugih poljih umetnosti, poznamo več kot eno samo vrsto neorealizma. V tem kontekstu je delo Nino Migliorija, na ogled v Galeriji Fotografija, popolnoma novo.

Foto: arhiv Maria De Biasija / Courtesy Collezione Guido Bertero, Torino

Izbor urednika