Klasični filmi, ki si jih bomo ogledali to jesen

Vanja Žižić 16.09.2016
Rushmore (1998)

Za ravno pravšnje vzdušje smo pripravili izbor klasičnih jesenskih filmov, ki bodo v nas vzbudili nekaj nostalgije in nas pripravili na hladnejše čase.

Harold and Maude (1971) 

Listje rumeni in eksplozija rastlinskega življenja, ki nas je spremljala med poletjem  počasi veni. Jesen je tako vedno tudi zgodba o smrti. Kako drugače upovedati zgodbo o morbidnem najstniku, ki je obseden s propadom, kot z letnim časom, ki velja za sinonim turobnosti. A četudi naslavlja temo smrti, je danes že kultna klasika režiserja Hala Ashbyja pravzaprav zgodba o življenju.

Days of Heaven (1978)

Jesen je tudi čas žetve in drama režiserja Terrenca Malicka, v kateri je glavno vlogo odigral Richard Gere, se odvija nad neskončno prerijo pšeničnih polj, kjer imajo mlatilnice tudi simboličen pomen. Zgodba tragične ljubezni z osupljivo kinematografijo.

Miller's Crossing (1990)

Aameriški neo-noir gangsterski film, z elementi črne komedije, ki sta ga napisala in režisirala brata Coen, se tematiki primerno odvija tudi v temnem okolju, ki sta ga mojstra kinematografije spretno vključila med zgodbo boja oblasti dveh nasprotujočih se tolp.

Rushmore (1998)

S filmi Wesa Andersona skoraj ne moremo zgrešiti, saj ima njegova estetika, v kateri prevladujejo rumene, oranžne, rdeče in zelene barve, ne glede na letni čas, neverjetno tople jesenske konotacije.  A kljub temu lahko trdimo, da Rushmore velja za najreprezentativnejšega predstavnika sezone, saj govori o času pričetka šole, Halloweena in drugih razburljivosti, ki jih prinaša jesen.

Garden State (2004)

Zach Braff, ki ga bolj kot po režiserski vlogi poznamo kot igralca, se lahko podpiše pod odlično komično/romantično dramo, ki jo je režiral, napisal in ne nazadnje tudi odigral kar sam. Film, ki temelji na Zachovih resničnih življenjskih izkušnjah, je zgodba Andrewja, ki se vrne v domači New Jersey, ki je dobesedno kot metaforično prekrit z odpadlim listjem.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča