»Photo Ark« Joela Sartoreja, fotografska razstava National Geographic

Klavdija Rupar 03.10.2018
Foto: Joel Sartore, National Geographic Photo Ark

Bilo je leta 2006, ko se je fotograf National Geographica Joel Sartore – namesto da bi fotografiral živali v naravi, kar sicer počne – namenil ustvariti nekaj formalnih portretov živali, živečih v ujetništvu. Iz teh začetkov je izšel projekt Photo Ark (Fotografova Noetova barka), ki je plod sodelovanja med Sartorejem in društvom National Geographic Society. Fotograf, ki sicer živi v Lincolnu v Nebraski, potuje po svetu in portretira živali. Upodobiti namerava čim več pripadnikov živalskih vrst, ki živijo v ujetništvu. Zakaj? Ker se lahko zgodi, da bodo nekatere med njimi za vselej izginile. Sadovi Sartorejevega dela so neprecenljivi – in preprosto navdušujoči.

Portret Joela Sartoreja; Pri fotografiranju v živalskem vrtu je mladič dimastega leoparda fotografu splezal na glavo. Te leoparde, ki živijo v azijskih tropskih gozdovih, nezakonito lovijo zaradi krzna s čudovitimi vzorci. FOTOGRAFIJA: GRAHM S. JONES, ŽIVALSKI VRT IN AKVARIJ V COLUMBUSU, ZDA

»Želim si, da bi zbudil pozornost ljudi, da bi se zaljubili v te živali in kaj ukrenili,«pravi Sartore, Ljubljanski grad pa vabi k ogledu razstave, katere kustos je mednarodno uveljavljeni fotograf, urednik fotografije revije National Geographic Slovenija, Arne Hodalič. Na ogled bo med 18. oktobrom 2018 in 13. januarjem 2019, vstop na razstavo je prost.

V sklopu razstave smo z Arnejem Hodaličem pripravili tudi predavanje in vodeni ogled po razstavi, in sicer 22. novembra 2018 ob 18. uri v Grajskem gledališču, kjer bomo lahko izvedeli nekaj več o sami razstavi, njenem avtorju in tudi, kako so nastajale nekatere fotografije. Poleg tega bo Arne Hodalič z vidika urednika fotografije razložil nekaj osnovnih zakonitosti nastajanja fotozgodb in reportaž, primernih za objavo v tej ugledni reviji.

Opička; Živahen trimesečni šimpanzji mladič v živalskem vrtu Lowry Park v Tampi (ZDA). FOTOGRAFIJA: JOEL SARTORE, NATIONAL GEOGRAPHIC PHOTO ARK

Izbor urednika