Pivomanija vabi v Ajdovščino

Klavdija Rupar 25.08.2018
Pivovarna Pelicon (facebook.com/pg/Pivovarna.Pelicon)

Preden nas zajame val jesenskih obveznosti, bo v soboto, 1. septembra 2018, za nepozaben zaključek poletnih zabav poskrbela Pivomanija. Festival, ki iz Ajdovščine naredi vsaj slovensko, če že ne kar evropske prestolnice kraft piva, bo letos obeležil tudi 5. obletnico delovanja pivovarne Pelicon, ki jo vse bolj uspešno vodita in v svetu predstavljata mlada podjetnika, pivoljuba in ustvarjalca Anita Lozar in Matej Pelicon.

Letošnja Pivomanija prinaša kup novosti, tudi novo, prijetnejšo lokacijo, saj se dogajanje seli v park ob Hiši mladih v Ajdovščini. "Ker je ravno 5. obletnica Pivovarne Pelicon, bo poudarek na naših pivih, novost Pivomanije pa bo tudi pivska stena s pipami, na katerih bo bogata izbira 25 vrst piva. Nekaj bo naših piv po starejših receptih, ki jih v redni ponudbi nimamo več. Med njimi bo tudi Veliki IPA, ki ga ljubitelji že nestrpno pričakujejo, potem bodo tu piva iz naše redne ponudbe, še posebej pa se veselimo, da bomo na Pivomaniji lahko obiskovalcem ponudili piva, ki smo jih letos coprali skupaj s celo četico evropskih in domačih pivovarjev. Ti bodo na dogodku ponudili tudi nekaj lastnih piv, s katerimi bodo ponudbo še dodatno obogatili," je naštela Anita Lozar


Ploden kraj – tudi za sodelovanja - je Vipavska dolina, ki je poleg grozdja, sadja, žita in idej rodila tudi najmanj štiri pivovarje iz treh slovenskih pivovarn. Fantje iz Castra Pivovarna, Loo-blah-nah in Pivovarne Pelicon so poleti združili moči ter skupaj zvarili poletno pšenično pivo z domačimi vipavskimi marelicami in bombastičnim hmeljem Amarillo. Seveda bo tudi to ajdovsko pivce moč poskusiti na Pivomaniji.

Ena vstopnica, (skoraj) neskončno piva 
Za okusno kulinarično podlago tekočim dobrotam bodo, med drugimi, skrbeli domačini Faladur z vipavskimi hot dogi, za rokersko komponento dogajanja pa bodo odgovorni glasbeni gostje Hish N' Band in Ansambl Ikebana. O tem, da v Pivovarni Pelicon res mislijo na podrobnosti, priča tudi poseben all-inclusive koncept dogodka, ki obiskovalcem omogoča, da z nakupom festivalske vstopnice degustirajo vse vrste piva. "Želeli smo, da se obiskovalci na Pivomaniji res dobro počutijo in da lahko čas namenijo prijetnemu druženju, ne pa stanju v vrsti na blagajnah," koncept pojasnjuje Anita Lozar in doda, da lahko obiskovalci za spomin domov odnesejo še festivalski kozarec.

Ajdovščina na svetovnem pivovarskem zemljevidu
Neumorna ambasadorja kraft pivovarstva Anita in Matej sta Pivomanijo prvič pripravila za premierno predstavitev Pivovarne Pelicon kot serijo predavanj in pokušin, ki se je zaključila jeseni 2013 s festivalom, na katerega sta povabila vse tedanje slovenske kraft pivovarje, torej vseh pet. "Nato nama je za festival preprosto zmanjkalo časa, saj je priljubljenost kraft piv začela silovito naraščati in smo komaj sledili povpraševanju," pove Anita. Danes je v Sloveniji kraft pivovarjev že približno sto, Pivovarna Pelicon pa je med njimi ena najbolj prepoznavnih, od česar koristi žanje tudi Ajdovščina, ki jo prav zaradi piva pričenjajo obiskovati tuji pivovarji in ljubitelji hmeljnih zvarkov od blizu in daleč.

Dogodek z dušo za ljubitelje piva in pozitivnih zgodb
Tisti, ki so Pivomanijo že obiskali, bodo brez dvoma pritrdili, da gre za enega ključnih, pa tudi najbolj zabavnih in z dušo pripravljenih dogodkov domače pivsko-kulinarične scene, ki je zadnja leta v Sloveniji dobesedno eksplodirala. Dogodek v Ajdovščino vsako leto privabi več obiskovalcev, ki do zadnjega kotička napolnijo okoliška prenočišča, zato je zdaj pravi trenutek za spletni sprehod do katere od platform za rezervacijo sob in apartmajev ali določitev nula-nula šoferja med prijatelji. Seveda ob tem ne gre pozabiti tudi na zagotovitev vstopnic za Pivomanijo, ki so na voljo na spletni strani Pivovarne Pelicon, na vseh OMV bencinskih servisih in v trafikah 3dva po Sloveniji.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča