Pivovarna Pelicon bo 10. obletnico proslavila s festivalom Pivomanija

Helena Peterlin 02.09.2023
pivomanija-1

Na dogodku, ki ga bodo priredili prvič po štirih letih, bodo predstavili več kot dvajset vrst lastnega piva, praznovanje desetletja uspešnega delovanja priljubljene pivovarne pa bo potekalo od 14. do 22. ure na Gregorčičevi ulici v prostorih bivše tovarne Lipa v Ajdovščini. Izkupiček od prodaje vstopnic, ki so na voljo na spletni strani Pivovarne Pelicon, bodo v celoti namenili humanitarnemu društvu ADRA Slovenija za pomoč prizadetim v poplavah.

pivomanija 6

»V pivovarskem smislu gre sicer za mini obletnico, saj vemo, da imajo priznane svetovne pivovarne za seboj tudi po stoletje in več zgodovine. Je pa kar težko verjeti, kaj vse smo doživeli v teh desetih letih. Pivovarstvo je panoga, ki je močno podvržena svetovnim dogodkom, saj skoraj vse vpliva na ceno naših surovin. Epidemija, vojna, suše in poplave, energetska kriza… Ko sva kot mulca, polna navdušenja in močno neizkušena, začenjala z ničle, si nisva predstavljala, da se bova na tej poti spopadala s takšnimi dogodki. V pivovarstvu sva se vsega naučila na napakah, zato tudi takšne preizkušnje vzameva kot življenjsko šolo. Sva tudi zelo trmasta in imava podporo super ekipe, tako da na naslednjih deset let vsekakor gledava z optimizmom,« sta ob pripravah na Pivomanijo povedala Anita Lozar in Matej Pelicon, soustanovitelja Pivovarne Pelicon. 

matej peliconMatej Pelicon, soustanovitelja Pivovarne Pelicon.

Ljubitelji odličnega slovenskega piva bodo na Pivomaniji lahko poskusili več kot dvajset različnih zvarkov Pivovarne Pelicon, ki bodo vključevali njihove klasike in posebne polnitve, od bogatih stoutov do hmeljnih IPA-jev, osvežujočih lagerjev in  kislega piva. Matej Pelicon kot glavni pivovar bo za dogodek zvaril tudi nekaj posebnih, deseti obletnici posvečenih piv, ki  bodo na voljo izključno na Pivomaniji. Na dogodek bosta z Anito povabila tudi izbrane domače pivovarje (home brewers) kot hommage skromnim začetkom danes mednarodno priznane Pivovarne Pelicon. 

Na Pivomaniji se bodo ljubitelji lahko posvetili tudi spajanju piva in neverjetnih sirov male butične sirarne Golden Ring iz Sinjega Vrha nad Ajdovščino, ki pokuševalca pustijo brez besed. Nekaj eksperimentov iz svojega »laboratorija« bo prinesla tudi destilarna Bratinov, večjo lakoto pa bodo pivomani lahko ukrotili s odličnimi picami Frik Bistroja in legendarnimi Out Of China dogi iz bistroja Faladur. Za vizualno podporo bo skrbela VJ-ka Cute Agression (Beam Team), za glasbeno pa saksofonist Mitja Marion in DJ Vehy. 

pivomanija 4

Pivomanijo je odločni pivovarski par sicer prvič pripravil kot serijo predavanj in pokušin, ki se je zaključila jeseni 2013 s festivalom, na katerega sta povabila vse tedanje slovenske kraft pivovarje, torej vseh pet. Danes je v Sloveniji kraft pivovarjev že približno sto, Pivovarna Pelicon pa je med njimi ena najbolj prepoznavnih in uspešnih.

Izbor urednika