TEDEN ITALIJANSKE KULINARIKE V SVETU

CITYLIFE 17.11.2017
Teden italijanske kulinarike v svetu

Teden italijanske kulinarike v svetu je sinteza poti, ki se je pričela na Expu2015 v Milanu. Je letni dogodek, namenjen trajnostni prehrani in enogastronomski tradiciji, kot prepoznavnima znakoma italijanske identitete in kulture. Kmetijstvo, vzreja, ribolov in predelava zdravih proizvodov potekajo v duhu varovanja okolja. Z zaščitenimi označbami o geografskem poreklu je Italija druga v Evropi po površini ekoloških kmetijskih zemljišč in prva po številu podjetij. Italija ponuja najboljše prakse, ki prispevajo k temu, da so Italijani, po podatkih agencije Bloomberg, “najbolj zdrav narod na svetu”.

Vodilo letošnje izdaje je binom “kakovostna kulinarika in vino”. V sklopu Tedna italijanske kulinarike v svetu se bo odvijalo preko 1.000 prireditev v več kot 100-ih državah, med katerimi bo 200 promocijskih in komercialnih dogodkov, 150 srečanj s kuharskimi mojstri, "show cookingi", kuharskimi tečaji in "masterclassi" ter več kot120 konferenc, seminarjev in razprav na temo italijanske kulinarične tradicije s 170-imi tematskimi degustacijami in večerjami.

V Sloveniji se bodo dogodki prepletali med prestolnico in obalo z enogastronomskimi srečanji, konferencami, fotografsko razstavo in projekcijo filma. Otvoritev prireditve pri nas bo v ponedeljek, 20. novembra 2017, s slavnostno večerjo v Ljubljani, kjer bosta “kulinarična umetnika”, kuharska mojstra Vincenzo Guarino in Tomaž Kavčič, pripravila posebej za to priložnost degustacijo edinstvenih jedi v restavraciji Nebotičnik.

Vsi sladokusci in radovedneži, ki bi želeli okusiti regijske dobrote, lahko od petka, 17. novembra 2017 do torka, 21. novembra 2017, obiščemo posebna izdaja festivala Idea Italia na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Pot okusov se bo nadaljevala s projekcijo filma “Vinodentro”na Italijanskem inštitutu za kulturo v Ljubljani (21. novembra 2017), sočasno bo v Kopru potekala konferenca “Sapori di una condivisione unica”. Tudi letos je na sporedu dogodek Okusi Krasa “Sapori del Carso” (22. novembra 2017), ki ga bo predstavilo Slovensko deželno gospodarsko združenje (SDGZ-URES). Istega dne (22. novembra 2017) bo v Kopru na vrsti "Show Cooking" z Združenjem tržaških kuharjev, naslednjega dne (23. novembra 2017) pa bo na Italijanskem inštitutu za kulturo v Ljubljani predstavljeno območje Cadore s svojimi enogastronomskimi izdelki s poudarkom na tradiciji obrtniško pripravljenega sladoleda, ki je bila nedavno obogatena z novimi okusi kot je “Rosso Tiziano”. Vzporedno bo na obali celoten večer posvečen pici z mojstrom picopekom Edijem Bazcem, ki bo pripravil svoje specialitete. Sklepni del Tedna italijanske kulinarike v svetu bo potekal v Kopru, 24. novembra 2017, s predstavitvijo dobrot “Lucanie” (Bazilikate), filma “A Fabulous Trickster” in koncertom Taranta maestra Infantina s spremljevalci.

Teden italijanske kulinarike v svetu, ki bo potekal v Sloveniji, organizirajo Veleposlaništvo Italije v Ljubljani, Generalni konzulat Italije v Kopru, Italijanski inštitut za kulturo v Ljubljani in Agencija ICE, Oddelek Veleposlaništva Italije za gospodarsko promocijo,v sodelovanju z mnogimi javnimi in zasebnimi sektorskimi partnerji.

Za več informacij kontaktirajte na lubiana@ice.it ali tel. (01) 422 43 70.


Izbor urednika