Volkswagen 23. Ljubljanski maraton - letos tečemo tudi za dober namen

CITYLIFE 02.10.2018
Volkswagen 23. Ljubljanski maraton - letos tečemo tudi za dober namen

Volkswagen Ljubljanski maraton je za vedno spremenil pogled na tek in ga populariziral do te mere, da danes skoraj ni Slovenca, ki ne bi vsaj občasno tekel. Ob 23. izvedbi odpira nov pogled na tek, kjer se kemična energija, ki jo pridobimo iz hrane, pretvarja v mehansko, kot tako pa jo je mogoče pretvoriti naprej tudi v električno energijo


Po oceni izračuna, ki so ga pripravili na Institutu Jožef Stefan, bo povprečen maratonec s svojim tekom sprostil toliko mehanske energije, da bi z njo lahko 7 km poganjal električni avtomobil. Polmaratonec bi ga poganjal skoraj 4 km, tekač na 10 km pa slaba 2 km. Seveda ob predpostavki, da bi vso to energijo teka pretvorili v električno energijo. 

O tem, kako težko je mehansko delo ob teku pretvoriti v električno energijo in koliko moči je za to potrebne, sta se prepričali tudi Neja Kršinar, državna prvakinja v polmaratonu, in Metka Albreht, kostumografinja, mama in maratonka. Obe sta tudi preizkusili e-stezo, ki mehansko moč tekačev pretvarja v električno.

Neja je ob tem izpostavila, da so se domači že večkrat pošalili, da ji bodo kupili prav tako napravo, s katero bo lahko proizvajala elektriko za vso vas, ko jim bo spet zmanjkalo elektrike.

Predelano tekaško stezo je preizkusila tudi kostumografinja in maratonka Metka Albreht, ki je uspela preteči vseh šest največjih maratonov na svetu, njen prvi tekaški dogodek pa je bil ravno Volkswagen Ljubljanski maraton: »Nikoli nisem marala gneče. Rada sem sama. V tišini in naravi. Če bi mi kdo pred nekaj leti rekel, da se bom preselila na ulice, ceste, v gnečo pisanih tekačev, bi mu enostavno rekla, da je nor. Prvega ne pozabiš nikoli. Bilo je bučno in noro. Že na samem startu mi je energija tekačev in gledalcev dala krila, dodatno energijo in motivacijo. Volkswagen Ljubljanski maraton je v meni spodbudil željo po še. Željo, da posežem po tistih najbolj sladkih medaljah in osvojim ulice drugih držav. Danes vem, da se lahko tudi Ljubljana kosa z njimi. Organizacijsko in z visoko udeležbo tekačev.« 

Vabljeni vsi tekači, tekaški navdušenci in navijači, da se pridružimo in prispevamo svojo energijo za dober namen. Preizkusili bomo lahko e-stezo in s tekom prispevali elektriko, ki jo nosomo v sebi.

O projektu Volkswagen Čista moč 
Čista moč je projekt, ki je nastal v okviru Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona. S predelano tekaško stezo se tekaška energija pretvarja v električno. Več o projektu s tekom do čiste energije na: www.čistamoč.si 

Mehansko energijo, ustvarjeno med tekom, bomo še naprej pretvarjali v električno energijo. Razvoju projekta lahko sledimo tudi na Facebooku.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča