Odkrijte skrivno zgodovino enega najvplivnejših redov na svetu

CITYLIFE 17.11.2020
Viasat

Ta fascinantna dokumentarna serija v treh delih, ki bo premierno na sporedu kanala Viasat History v ponedeljek, 23. novembra, ob 22. uri, bo razkrila mistično zgodbo o vitezih templjarjih. Strokovnjaki bodo na podlagi ekskluzivnega vpogleda v vatikanske skrivne arhive razkrinkali številne mite o njih ter predstavili nova zgodovinska dejstva in doslej še neobjavljene podatke.Serija Skrivnosti vitezov templjarjev spremlja pripovedi o vitezih templjarjih, ki so nosili značilna bela ogrinjala z rdečim križem in sloveli kot neustrašni bojevniki za Kristusa in papeža med križarskimi vojnami v Sveti deželi. Viteze templjarje je ustanovil Hugues de Payens kot poseben versko-vojaški red znotraj tradicije srednjeveškega viteštva. Imeli so neposredno podporo kralja in papeža, priznavali pa so jih tudi drugi viteški redi, kot so ivanovci ali malteški viteški red. Ta dokumentarna serija je prva, ki poleg rekonstrukcije zgodbe o viteškem redu, katerega prvotni namen je bil zaščita romarjev na poti v Jeruzalem po zmagi križarjev v prvi križarski vojni, podaja tudi poglobljen vpogled v povezavo med zgodovinskimi dogodki in sodobnimi nasledniki vitezov. 

V treh poučnih epizodah lahko spremljate dogodke, ki so slavne viteze templjarje popeljali do izjemne moči, zaradi česar so posledično postali tarča sovražne kampanje nezaslišanih razsežnosti in nepopisnih obtožb za satanizem in pošastnost. Dvestoletno mučenje, ubijanje in sežiganje na grmadi je privedlo do izumrtja templjarjev. Skrivnosti in misteriji njihovega vzpona in padca so pozorno rekonstruirani z natančnim rekurzom zgodovinskih zapisov, ki nas popeljejo skozi čas po uničenju reda.  V seriji sodelujejo strokovnjaki:

  • Barbara Frale, italijanska paleografinja in pisateljica, ki dela v vatikanskem arhivu in je avtorica številnih knjig, v katerih preučuje zgodovino vitezov templjarjev.
  • Franco Cardini, zgodovinar, znanstvenik in pisatelj, ki se ukvarja s preučevanjem srednjega veka.
  • Alain Demurger, francoski zgodovinar in vodilni strokovnjak za zgodovino vitezov templjarjev in križarskih vojn, zgodovino verskih redov in Francije ob koncu srednjega veka.
  • Marina Montesano, profesorica srednjeveške zgodovine na Oddelku za stare in sodobne civilizacije na Univerzi v Mesini in na Filozofski fakulteti Univerze San Raffaele Vita-Salute, ki je tudi dobitnica nagrade Lila Wallace za leto 2000.
  • Fabrizio Conti, diplomant humanistike na Univerzi v Rimu »La Sapienza«, ki je pridobil dva doktorata na Oddelku za zgodovino in srednjeveške študije na Srednjeevropski univerzi v Budimpešti (Madžarska). 

Serija Skrivnosti vitezov templjarjev bo premierno na sporedu kanala Viasat History tri večere zapored ob istem času, in sicer od ponedeljka, 23. novembra, naprej, vsak dan ob 22. uri. 

 

Izbor urednika