Glasbene prestolnice sveta

Teja Korošec 07.08.2018
Foto: Unsplash

Havana, Kuba

Foto: Unsplash

Glasba karizmatične Kube odseva bogato zgodovino države. Havana tako zveni kot zmes afriške rumbe in latinske merenge, ki jo dopolnujejo avtentični kubanski ritmi. Dve tradicionalni lokaciji za uživanje v živi glasbi sta El Guajiritor in Cafe Tamberna. Zagotovljen je tudi ples.

Adelaide, Avstralija

Mesto Adelaide na jugu Avstralije je bilo razglašeno kot Unescovo mesto glasbe. Ta laskavi naziv si je zaslužilo s številnimi živahnimi koncertnimi prizorišči, bolj specifično pa mesto velja kot zanimivo za vse rokerje. 

Sevilja, Španija

Foto: Unsplash

Španska Sevilja je poznana po drugačnih ritmih. Gre za glasbo, ki spremlja veličastni ples flamenko. Flamenko uteleša vročino in strast južne Španije. Gledalci flamenko spektakla lahko poleg plesalcev pričakujejo vsaj enega kitarista in pevca. Priporočamo bar Casa Anselma.

Nairobi, Kenija

Foto: Pixabay

Čeprav glasba ni prva stvar na katero pomislimo ob omembi prestolnice Kenije, glasbena scena v mestu Nairobu navdušuje. Bogata glasbena dediščina, ki jo zaznamujejo Motown, funk in soul žanri, je vidna na vsakem koraku. Za ohranjanje le-te med drugimi skrbi nevladna organizacija Ketebul Music

Dublin, Irska

Foto: Visit Ireland

V Dublinu glasbe ne bi smeli iskati v muzejih in koncertnih dvoranah. Glasba namreč v tem irskem mestu živi spontano ulično življenje. Unikatni toni tradicionalne irske glasbe na ulice in v značilne pube Dublina privabljajo množice ljubiteljev glasbe. 

Memphis, ZDA

Memphis se nahaja v ameriški zvezni državi Tennessee. Mesto je dom bluesa ter center gospel in soul glasbe. Prav tako velja, da se je tu v 50. letih preteklega stoletja rodil rock'n'roll. Svoj prvi single je v Memphisu posnel tudi Elvis Presley. Na slavni ulici Beale lahko še danes najdemo vrsto vrhunskih glasbenih klubov in barov. 

Manchester, Velika Britanija

Foto: Unsplash

Iz mesta Manchester izvirajo nekateri izmed najbolj uspešnih angleških bandov v zgodovini. Med njimi lahko omenimo The Bee Gee’s, Smiths, Oasis in Joy Division. Danes se lahko v Manchestru odpravimo na voden ogled mimo vseh ključnih točk glasbene dediščine, med katerimi je verjetno najbolj znan klub Haçienda. 

New Orleans, ZDA

Foto: Unsplash

Mesto New Orleans v zvezni državi Louisiana je obsedeno z glasbo. Velja za rojstni kraj jazza z močnimi afriškimi in karibskimi vplivi. V New Orleansu lahko glasbo poslušamo ob katerkoli uri dneva. Če je slučajno ne najdemo v številnih pubih, klubih in dvoranah, se lahko prepustimo melodijam uličnih glasbenikov.

Izbor urednika