5 najbolj zdravih živil za zajtrk

Klavdija Rupar 23.07.2023
pexels-photo-2103949

Spadate med ljudmi, ki dan začnejo s kosom kruha namazanega z nutello ali se vsak dan trudite jesti, kar se da zdravo? Fitnes kultura, kulinarika in zdrav način življenja narekuje zdrave zajtrke in poudarja, da je zajtrk najbolj pomemben obrok dneva. 

Kaj jesti za zajtrk, da bo hitro pripravljeno in zdravo?

Ovseni kosmiči

Marsikdo bo namesto suhih ovsenih kosmičev raje izbral sladke kosmiče, a vseeno so ovseni kosmiči precej bolj zdravi in tudi manj sladki. Vsebujejo tudi ogromno vlaknin in antioksidantov, pomagajo pa tudi pri zmanjšanju holesterola in bodo poskrbeli, da boste dlje časa siti. Če se držite diete brez glutena, enostavno izberite brezglutensko različico.

Jajca

Jajca na oko, trdo kuhana, mehko kuhana ali poširana. Ne glede na obliko in pripravo, jajca prinašajo ogromno zdravih ugodnosti, zato so odlična hrana za začetek dneva. Po njih se boste počutili bolj site, zmanjšali boste vnos kalorij in poskrbeli za manjšo raven sladkorja v krvi in inzulina. Vsebujejo tudi veliko proteinov.

Chia semena 

Chia semena so zagotovo hrana, ki je najbolj popularna za zajtrk. Vsebujejo namreč ogromno vlaknin, omega-3 maščobnih kislin, proteine, minerale in antioksidante. Če želite izboljšati vaš prebavni sistem, so obvezna hrana. Čez noč jih namočite v vodi ali v mleku.

Proteinske palačinke 

Namesto klasičnih palačink si pripravite proteinske palačinke, kar pomeni, da uporabite sojino mleko ali drugo vrsto moke. Takšne palačinke so še posebej primerne za tiste, ki redno telovadijo in delajo na mišicah. Zmešajte proteinski prašek, jajca in mleko. Popecite na ponvi in jih postrežite. Za dodatek dodajte še jagode ali borovnice.

Jogurt in sadje

Kombinacija jogurta s sadjem je okusna in zdrava. Če jeste mlečne izdelke, je jogurt odličen probiotik, ki bo pomagal pri zdravem prebavnem sistemu. Dodajte še sadje, ki je odličen vir antioksidantov in vlaknin. 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča