michelinove-zvezdice-slovenija-2024

Kar deset slovenskih restavracij je prejelo Michelinove zvezdice za leto 2024

CITYLIFE 18.06.2024

michelinove-zvezdice-slovenija-2024Ana Roš, chefinja Hiša Franko. Foto: Jošt Gantar (2023 

Slavni kulinarični vodnik Michelin je danes petič zapored izpostavil najboljše slovenske restavracije in ponovno potrdil vrhunsko kakovost, trajnostno usmeritev in raznolikost slovenske gastronomije. V Michelin Guide Slovenia za leto 2024 ponovno s tremi zvezdicami blesti Hiša Franko s chefinjo Ano Roš. Hiša Franko je obdržala tudi zeleno zvezdico in je tako ena od zgolj 145 restavracij na svetu s tremi zvezdicami in 33. restavracija na svetu, ki se ponaša tako s tremi kot z zeleno zvezdico hkrati. Ana Roš je ena od zgolj osmih žensk, chefinj na svetu s tremi Michelinovimi zvezdicami ter ena od dveh, ki se ponašata s kombinacijo treh Michelinovih in zelene zvezdice.

Slovenija se s tem uvršča v družbo evropskih gastronomskih velesil. Pet novih restavracij je nagrajenih z Bib Gourmand za odlično razmerje med ceno in kakovostjo, skupno je v tej kategoriji uvrščenih kar 10 restavracij. Prav tako osem restavracij pa se ponaša z zeleno zvezdico za trajnost, s čimer se Slovenija znova uvršča na prvo mesto med evropskimi državami po številu zelenih Michelinovih zvezdic na prebivalca.

michelinove-zvezdice-slovenija-2024

Michelinovi dve zvezdici

Izjemne rezultate so dosegle tudi ostale restavracije, ki so se uvrstile v letošnji Michelinov vodnik za Slovenijo. Z dvema zvezdicama se, tako kot lani, ponaša restavracija Milka z Davidom Žefranom. Z dvema zvezdicama Michelin označuje odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek.

Pri Michelinu so navedli: »V kategorijah dve in tri zvezdice sta Michelinove inšpektorje ponovno navdušili Hiša Franko in Milka. Konsistentnost njihovih predlogov, ki je na tako visoki ravni prefinjenosti absolutno izjemna, se odraža v dejstvu, da so ohranili svojo odličnost na najvišji ravni.«

Ena michelinova zvezdica

Svetlo na mednarodnem gastronomskem zemljevidu sije tudi osem restavracij s po eno Michelinovo zvezdico. Gre za restavracije z visokokakovostno kulinariko, vredno postanka. Novinka v družbi z eno zvezdico odlikovanih zvezdic je Restavracija Pavus s chefom Markom Pavčnikom (Laško). Slovenija se tako uvršča na šesto mesto med evropskimi državami po številu Michelinovih zvezdic na prebivalca.

Pri Michelinu so zapisali: »Restavracija Pavus, ki so jo inšpektorji pred časom priporočili zaradi kakovostne kuhinje, je letos prejela svojo prvo Michelinovo zvezdico, kar ponazarja prepričljiv napredek njene kulinarične ponudbe. Ta lokal, ki se nahaja v nekdanji graščini iz 13. stoletja v Laškem, vodi nadarjeni Marko Pavčnik. Ponuja značilno kuhinjo, ki na novo interpretira štajersko kulinarično tradicijo in prikazuje najboljše lokalne pridelke. Med jedmi, ki so jih inšpektorji izpostavili, je postrv z bezgovo omako, začinjeno z dišavnimi zelišči in svežimi jagodami, ki je posebej značilna za šefovo kulinariko. Odlična vinska karta prikazuje najboljše oznake v državi, vključno z močnimi belimi vini regije.« 

Restavracije z eno Michelinovo zvezdico

 • COB, chef Filip Matjaž;
 • Dam, chef Uroš Fakuč;
 • Gostilna pri Lojzetu, chef Tomaž Kavčič;
 • Grič, chef Luka Košir;
 • Hiša Denk, chef Gregor Vračko;
 • Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin;
 • Pavus, Marko Pavčnik;
 • Restavracija Strelec, chef Igor Jagodic.

Restavracije z zeleno zvezdico kot vir navdiha za gurmane 

Prav tako osem restavracij se ponaša z zeleno Michelinovo zvezdico, kar slovensko gastronomijo uvršča na prvo mesto po številu zelenih zvezdic na prebivalca v Evropi. »V letošnjem izboru je osem vzornih slovenskih obratov, prejemnikov zelene zvezdice. Osem restavracij, ki so z združevanjem kulinarične odličnosti z izjemnimi ekološko odgovornimi zavezami vir navdiha tako za gurmane kot za celotno industrijo,« pravijo pri Michelinu. Na novo je zeleno zvezdico prejela Galerija okusov, v kateri ustvarja chef Marko Magajne.

Restavracije z zeleno Michelinovo zvezdico

 • Galerija okusov, chef Marko Magajne;
 • Gostilna Krištof, chef Uroš Gorjanc;
 • Gostilna Repovž, chef Grega Repovž;
 • Grič, chef Luka Košir;
 • Hiša Franko, chefinja Ana Roš;
 • Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin;
 • Mahorčič, chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič;
 • Špacapanova hiša, chef Ago Špacapan

Pet novih restavracij Bib Gourmand

V izboru Bib Gourmand je letos uvrščenih kar 10 restavracij. Na novo se s to oznako za restavracije, katerih ponudbo odlikuje najboljše razmerje med ceno in kakovostjo, ponašajo Gostilna in vinoteka Faladur, Kodila, Lalu, Restavracija Majerca ter Restavracija Triangel.

Restavracije z distinkcijo Bib Gourmand

 • Gostilna in vinoteka Faladur;
 • Gostilna na Gradu;
 • Gostilna Rajh;
 • Gostilnica Ruj;
 • Jožef;
 • Kodila;
 • Lalu;
 • Mahorčič;
 • Restavracija Majerca;
 • Restavracija Triangel.

V Michelinovem vodniku skupno kar 63 slovenskih restavracij

V vodnik je skupno uvrščenih 63 restavracij. Izbranih (selected) je 43 restavracij. Nove v tem izboru so A3 (Brestanica), Miza za štiri (Zgornja Polskava), Pen klub (Ljubljana) ter Repovž (Šentjanž).

Ob tem pa so v vodnik kot izbrane uvrščene še AFTR, Altrokè, Breg, B-Restaurant, City Terasa, Danilo, Dvor Jezeršek, Etna, Galerija okusov, Georgie Bistro, Gostilna AS, Gostilna Francl, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB Restavracija, Julijana, Kendov Dvorec, Kogo, Landerik, MAK, Ošterija Debeluh, Otočec Castle, Peti 181, Restavracija 1906, Restavracija Calypso, Restavracija CUBO, Restavracija Hotela Marina, Restavracija Sedem, Restavracija Shambala, Rizibizi, Sophia, Stara Gostilna, Sushimama, Špacapanova hiša, Vila Planinka in Vila Podvin.

Prvo izdajo Michelinovega vodnika smo v Sloveniji dobili leta 2020 in že v prvem letu sodelovanja dosegli izjemne uspehe: Michelin je podelil zvezdice šestim restavracijam, in sicer petim po eno, eni pa dve. V letu 2021 smo dobili eno zvezdico več – šest restavracij je prejelo eno zvezdico, ena pa dve. Leta 2022 pa je bilo restavracij z eno zvezdico devet, ena restavracija pa je tudi to leto prejela dve zvezdici. Razglasitev leta 2023 je prinesla eno restavracijo s tremi zvezdicami, eno restavracijo z dvema zvezdicama ter sedem restavracij z eno zvezdico. Slovenija je imela tudi sedem restavracij z zeleno zvezdico. To jo je ob razglasitvi rezultatov uvrstilo na prvo mesto po številu zelenih zvezdic glede na število prebivalcev. V vodnik je bilo skupaj uvrščenih 59 restavracij.

Vir: Slovenska turistična organizacija

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika