107document-namemarko-vitas

Mešanje koktajlov: Citadelle True Originals

CITYLIFE 14.06.2023

Priča smo bili mojstrskim in inovativnim sposobnostim naših barmanov. Dogodek je bil paša za oči in brbončice. Koktajle so mešali z družino Citadelle ginov, proizvajalca Maison Ferrand, ki je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev butičnih žganih pijač iz Francije. 

194document namemarko vitas035document namemarko vitas

Zmagovalno titulo je na koncu prejel 25-letni Gal A. Pilko, ki je svoj Citadelle True Originals koktajl poimenoval "Peach, don’t kill my vibe".

262document namemarko vitas

Strokovno komisijo so sestavljali trije člani: Kevin Kos, Jan Križaj in Aleksandra Lavrova, predstavnica podjetja Maison Ferrand

Komisija je ocenjevala tehnične sposobnosti in prezentacijo ter okus, izgled, kreativnost. V finalnem delu tekmovanja se je ocenjevalo tudi vtis, trajnostne prakse in objava na socialnem omrežju. Tekmovalec je lahko prejel kazenske točne v kolikor je prekoračil dogovorjeni čas, je bil kozarec prepoln ali preprazen ali ni upošteval receptur. 

Družili smo se tudi s posebno gostjo, ljubiteljico zgodovine in okusov. Osebo, ki vsakemu prirase k srcu. Sommelierko, ustanoviteljico akademije za žgane pijače Spirit academy, Majdo Debevc

213document namemarko vitas

Nekaj o Maison Ferrand in Citadelle blagovni znamki:

Podjetje Maison Ferrand je ustanovil Alexandre Gabriel leta 1989 s ciljem, da ohrani stare obrtne metode izdelovanja žganih pijač, ki ujamejo resničen izraz žganja z zavezo, da se vrne h klasiki, ob neprestanem dodajanju inovacij. Same Ferrand korenine segajo v več kot 400-letno zgodovino, vse v leto 1630. Maison Ferrand je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev butičnih žganih pijač iz Francije. 

Citadelle gin je prvi tradicionalni gin iz Francije, vse od leta 1996. Maison Ferrand goji lastno brin grmičevje tik pred vrati svojega dvorca. S pristnim receptom ter kompleksnim in unikatnim procesom se ustvari odličen gin, ki je kvaliteten, naraven ter brez umetnih arom/barvil. 

Kdo je zmagovalec in kakšen je zmagovalni koktajl?

Gal A. Pilko je star 25 let in prihaja iz Ljubljane. Trenutno s prijateljem odpirata svoj bar v Ljubljani pod imenom Silk & Fizz. Za svoj Signature Citadelle True Original koktajl pravi, da je dobil inspiracijo iz klasične slovenske kombinacije kislega mleka in ajde. Pri koktajlu je popečena ajda infuzirana z ginom. Gin je podaljšan z sodo, narejena iz klarificiranega sveže stiskanega soka vipavskih breskev in sirotke jogurta, ki je dodatno infuzirana z breskvinimi koščicami. Kot prigrizek ob cocktailu je dodan piškotek 'spent ice cream sandwich'. Vafelj je narejen iz ostanka ajde po infuziji z ginom, breskvina marmelada pa  iz ostanka pulpe ter zamrznjenega mouse iz odcejenega jogurta.

255document namemarko vitas223document namemarko vitas

»Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!«

Izbor urednika