Pica - zanimivosti, ki jih o tej kultni jedi še ne poznaš

CITYLIFE 09.02.2023
Pizza

Pica - zanimiva dejstva, o pici:

  • Največjo pico so spekli v Rimu leta 2012 in je merila kar 1.261 kvadratnih metrov. Pico so poimenovali Ottavia, po prvem rimskem cesarju Oktavijanu Avgustu, testo pa je bilo brezglutensko.
  • Najdaljšo pico na svetu so spekli leta 2016 v Neaplju. Dolga je bila kar 1,85 kilometra, da so jo lahko spekli, pa so uporabili več pečic na koleščkih, ki so se premikale vzdolž dolžine pice. 
  • Najdražja pica na svetu, ki je v stalni ponudbi in jo priznava Guinnessova knjiga rekordov, je pica s tanko skorjo v restavraciji Maze v Londonu, stane pa sto funtov. Pica je spečena v krušni peči, obložena pa s čebulnim pirejem, namazom iz belih tartufov, sirom fontina, mocarelo, panceto, jurčki, divjo solatko in sveže naribanim belim tartufom.

Prava neapeljska pica. Foto: Verace

  • Čeprav je po svetu kar nekaj dražjih pic, pa gre običajno za priložnostne podvige ali take, ki jih prodajajo na dražbah. Ena od takih je bila tudi tista, ki jo je leta 2007 spekel kuharski mojster Domenico Crolla, obložil pa jo je s škotskim prekajenim lososom, divjačinskimi medaljoni, užitnim zlatom, v konjaku mariniranim jastogom in v šampanjcu namočenim kaviarjem. Za pico so iztržili 2.150 funtov.
  • Svetovni trg pice za letošnje leto ocenjujejo na 128 milijard dolarjev, od tega samo v ZDA 44 milijard dolarjev.

Izbor urednika