Rovinj v svetovnem kulinaričnem vrhu – The Signature Dish
Kulinarični projekt The Signature Dish: 4 of a Kind, ki ga organizira podjetje Maistra Hospitality Group, je ponovno potrdil, da Rovinj ne le sledi svetovnim kulinaričnim trendom, temveč jih premišljeno in suvereno opredeljuje.
Ta edinstveni dogodek, ki je v potekal konec oktobra 2024 v restavraciji Cap Aureo Grand Park Hotela Rovinj, je na mednarodni podelitvi nagrad Eventex 2025 prinesel Maistri dve srebrni nagradi, v kategorijah Gala Event in Experiential Event – in to v konkurenci več kot 1200 prijav iz 59 držav sveta.
Vrnitev k vrednotam
V času, ko je kuhanje postalo trend, vsebina in spektakel se je projekt The Signature Dish odločil za drugačno smer - vrnitev k vrednotam. Poudarek ni bil na krožniku, temveč na tem, kar se je s hrano dogajalo pred tem: prostor, iz katerega hrana prihaja, letni čas, okolje v katerem zori, oseba, ki jo obdeluje, in zgodba, ki jo prinaša. Ta premik – od vtisa k vsebini, od razkošja k pozornosti je mednarodna žirija prepoznala kot primer nove, na novo definirane ideje o razkošju, v kateri prevladujejo trajnost, pristnost, lokalna skupnost in globoko premišljena izkušnja.
Rovinj – destinacija, ki misli na tradicijo
Rovinj je v zadnjih letih zaradi svoje kakovostne doslednosti in kulturnega spoštovanja zrasel v eno najbolj živahnih gurmanskih središč v regiji. Kuhanje tukaj ni služba, temveč dialog z lokalno tradicijo. Kuharji ne uporabljajo le sezonskih sestavin , temveč so tudi pripravljeni meniji obarvani sezonsko. Hrana pripoveduje zgodbo, trajnost pa ni le tema, temveč tudi način dela. V tem kontekstu predstavlja The Signature Dish sintezo vsega, kar Rovinj in Maistra sta, a tudi vsega, kar si želita biti – gurmansko središče regije.
Jeffrey James Vella – glas lokalne skupnosti
Kreativni avtor koncepta The Signature Dish in glavni kuhar Jeffrey James Vella je eden tistih redkih, ki ne kuhajo le zato da bi naredili vtis, ampak tudi zato da bi poslušali. Z bogatimi mednarodnimi izkušnjami danes vodi restavracijo Cap Aureo v Rovinju, kjer neguje kulinarično filozofijo, ki temelji na tišini, letnem času in bistvu sestavin.
Vellin pristop je občutljiv in kontemplativen, skoraj filozofski. Hrano vidi kot podaljšek prostora v katerem se nahaja, goste pa kot partnerje v dialogu. Njegove jedi ne poskušajo navdušiti z obliko, temveč pritegnejo pozornost s teksturo in toplino. V The Signature Dish Jeffery Vella ni ponudil le krožnika – ponudil je odnos.
V projekt vključene tudi ostale restavracije in chefi
Poleg Velle so v projekt vključili še Danijela in Iljo Đekića (restavracija Monte), ki istrsko dediščino prevajata v nov kulinarični jezik, Emanueleja Scarella in Simoneja De Lucco (restavracija Agli Amici Rovinj), predstavnika elegantne in odgovorne italijanske kuhinje, ter Damirja Pejčinovića (Meneghetti Wine Hotel & Winery), ki mediteranske klasike na novo interpretira skozi inovacije. Poseben pečat je dala Maša Salopek, katere sladica brez odpadkov je postala simbol večera – subtilna, natančna, trajnostna in čustvena.
Umetnost, simbol in sporočilo
Projekt The Signature Dish je bila senzorična pripoved o prostoru, času in odgovornosti. Osrednji motiv, ledena kocka, ki se je počasi topila v prostoru restavracije Cap Aureo, je nosil sporočilo minljivosti virov. Literarne reference – kot so »To waste or not to waste« so spodbujale k razmisleku. Vsak gost je bil hkrati udeleženec in opazovalec, povabljen ne le k okušanju, ampak tudi k občutenju, razumevanju in spraševanju.
Pogled v prihodnost - Crafting Istra
Na temeljih, ki jih je postavil The Signature Dish, Maistra Hospitality Group pripravlja novo izkušnjo z imenom Crafting Istria. Gre za novi projekt, ki bo še bolj poglobil v istrsko zemljo, ljudi in hrano. Tukaj hrana ne bo priložnost, temveč nadaljevanje dialoga, ki združuje tradicijo in sodobnost, tišino in sporočilo ter naravno in ustvarjeno.
»Crafting Istra« je povabilo k novi vrsti bližine med gostom, prostorom in vrednotami, ki si jih delimo.
V času, ko se vse krajša se je Rovinj odločil za trajnost. In razkošje ni več tisto kar sije, ampak tisto kar ostaja.