weekend-food-festival-rovinj-2024

Ta konec tedna na Weekend food festival v Rovinj

CITYLIFE 19.04.2024

Stara Tobačna tovarna v Rovinju bo od 19. do 21. aprila postala središče kulinaričnega dogajanja in kraj, kjer se bodo zbrali ljubitelji gastronomije, ne glede na to, ali je hrana in pijača njihov poklic, posel ali strast. Tretji Weekend Food Festival obljublja nepozabno potovanje skozi okuse in vonjave lokalnih dobrot Istre, ki jih bo vodil priznani kulinarični virtuoz Jeffrey Vella, korporativni kulinarični direktor Maistre, katerega kulinarične mojstrovine že vrsto let navdušujejo brbončice v restavraciji Cap Aureo v rovinjskem hotelu Grand Park. Toda kulinarična zgodba se ne konča na mejah Istre, tam se pravzaprav šele začne!weekend-food-festival-rovinj-2024-kulinarikaVrhunska kulinarične imena 

Festival bo gostil najprestižnejša imena iz sveta gastronomije in enologije ter razkril skrivnosti številnih uspešnih zgodb, med katerimi je tudi tista enega najbolj priznanih regionalnih poslovnih voditeljev – legendarnega lastnika makedonske vinske kleti Tikveš, Svetozarja Janevskega.O svojem gastronomskem potovanju bosta v Rovinju spregovorila tudi Matija Bogdan, izvršni kuharski mojster skupine Aminess in Ante Udovičić, vrhunski kuhar, ter znani televizijski obraz. Zakaj pogosto spregledamo pomembnost kakovostnih tradicionalnih restavracij, bo osrednja tema razprave, ki jo bodo vodili David Skoko - Ribarev sin, Vesna Miletić iz legendarne restavracije Tač, ter eden najbolj cenjenih hrvaških kuharskih mojstrov Hrvoje Zirojević. Šime Gligora, direktor Sirane Gligora iz Kolanja, pa bo skupaj z ostalimi udeleženci panela "Lokalna kuhinja kot turistična atrakcija", delil svoje misli o tem, ali lahko lokalna kuhinja postane turistična znamenitost in kako kakovostno pozicionirati avtohtone lokalne izdelke.

Tudi slovenski chefi

Iz Ljubljane v staro Tobačno tovarno prihaja tudi Jorg Zupan, slovenski kuharski mojster, ki je lani zaprl restavracijo s Michelinovo zvezdico in odprl novi bistro AFTR, ki je prava osvežitev na slovenski kulinarični sceni. Jorg Zupan bo na panelu v pogovoru z Gašperjem Puhanom, podpredsednikom evropskega združenja JRE, ter Gregom Repovžem, lastnikom Gostilne Repovž, razkril skrivnost slovenske kulinarične scene. 

Iz Srbije prihaja tudi Nevena Veselinović, nutricionistka in ustanoviteljica edinstvenega koncepta trajnostnega življenja in prehrane Veganluk, ter pionirka na področju promocije celovite rastlinske prehrane. Dodatno zanimivost o tej strokovnjakinji za rastlinsko prehrano razkriva citat na njeni spletni strani, ki pravi: "Če se znajdete na polfinalu teniškega turnirja Wimbledon, izgovorite besedo Veganluk in opazili boste, kako se bodo ljudje obrnili in se vam nasmehnili..." Zakaj? Odkrijte v Rovinju.

Hkrati bo Weekend Food Festival razkril tudi skrivnosti uspeha beograjske gastronomske scene, o kateri bodo spregovorili Goran Kovačević iz Atoll Hotel Managementa, Dimitrije Acevski, izvršni kuhar v skupini Karisma Hotels & Resorts, Aleksandar Vasiljević, generalni direktor Hilton Hotela, in Saša Pejić, izvršni direktor skupine BQ Restaurant v katero spada tudi priljubljeni Lafayette.

Ambiciozni načrti za naprej

Predstavljajte si izkušnjo Nemca v Turčiji. To je zgodba, ki jo najbolje pozna Maximilian J.W. Thomae, ustanovitelj moderne turške kuhinje, ki že 25 let gradi svojo kariero v Turčiji, kjer ga vsak dan znova očara raznolikost turških okusov in vonjav. Danes je Maximilian eden najbolj znanih kuharskih mojstrov tako v Turčiji kot tudi v svoji rodni Nemčiji in v Rovinj prihaja, da nam razkrije skrivnosti turške kuhinje.

weekend-food-festival-rovinj-2024-kulinarika

Vendar pa Weekend Food Festival ne predstavlja zgolj uspešnih imen domače in regionalne gastronomske scene. Gre za popotovanje skozi raznolikost hrane na Weekend Food Marketu, ki združuje številne gostince. Obiskovalcem je omogočen prost vstop, da lahko uživajo v edinstveni ponudbi in promociji lokalnih ter mednarodnih jedi. Odlične delavnice, kot je na primer tista, na kateri bosta Ante Pižić in Alen Bibič pripravila pravo skradinsko rižoto, so le del kulinaričnega spektakla, ki se bo odvil na letošnjem Weekend Food Festivalu.

weekend-food-festival-rovinj-2024-kulinarika

Gostitelj in partner Weekend Food Festivala je tudi letos Maistra. Celoten program lahko najdete na uradni spletni strani www.weekendfoodfestival.com.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča