To so naše najboljše domače pekarne italijanskega božičnega peciva panettone
Panettone je tradicionalna italijanska sladica, ki je že stoletja simbol božičnih praznikov v Italiji. V zadnjih letih pa panettone postaja tudi del decembrskih praznikov v Sloveniji. Ljudje ga kupujejo ali naročajo v butičnih pekarnah, spet drugi se utegnejo lotiti peke doma. A prava kakovostna izdelava zahteva izkušnje, potrpežljivost in čas. In zato je le nekaj pekarn, ki se s tem res ukvarjajo in ki smo jih poiskali za vas.
Panettone je tradicionalna italijanska božična sladica, ki izvira iz Milana, prve omembe pa segajo v 15. stoletje. Pomen imena panettone običajno povezujemo z izrazom “pan grande” oziroma “velik kruh”, pri čemer pane pomeni »kruh«, pripona -one pa v italijanščini označuje nekaj velikega.

Pravi panettone je zančilen po visoki, kupolasti obliki ter mehkem testu z rozinami in kandiranim sadjem. Sčasoma se je panettone razširil po vsej Italiji, predvsem v 19. in 20. stoletju, ko so pekarne začele uporabljati posebne papirnate modele in podaljšano vzhajanje testa, da so ustvarile značilno visoko in puhasto obliko.
Zahtevna priprava panettona
Priprava panettona je precej zahtevna saj je testo je bogato z maslom, jajci in kandiranim sadjem ali rozinami, kar pomeni, da je struktura občutljiva in da mora biti vzhajanje skrbno nadzorovano. Samo testo pogosto vzhaja večkrat, z dodajanjem masla in nežnim vmešavanjem kandiranega sadja pa poskrbimo, da testo ostane zračno.
Po peki se panettone večkrat ohlaja, obvezno pa ga je tudi obesti “na glavo”, da se ne sesede in da ohrani značilno kupolasto obliko. Zaradi zahtevnosti procesa in občutljivosti testa ter sestavin (kakovostno maslo, jajca, kandirano sadje, pogosto naravni kvas/droži) je panettone pogosto izziv tudi za profesionalne peke. Zato so se ga v Sloveniji lotili le tisti najboljši, , ki imajo pravo mero spretnosti, znanja in potrpežljivosti.
Kje v Sloveniji kupiti pravi domači panettone
Poiskali smo nekaj najbolj znanih domačih pekarn, ki v decembrskem času v Sloveniji pripravljajo panettone. Marsikje ga je potrebno naročiti že mesece prej, saj je povpraševanje vsako leto večje.

Pekarna Osem, Ljubljana
V prestolnici, starem mestnem jedru Ljubljane deluje pekarna Osem, kjer tudi letos ponujajo panettone. Že nekaj let je panettone pri njih postal del decembrske ponudbe. Kot pravi lastnik pekarne Andrej Gerželj je peka panettona ena najbolj zahtevnih izdelav v pekarstvu, saj gre za spoj peciva in kruha, kjer je pomembna popolna kontrola sestavin, fermentacije, mešanja, peke in hlajenja. Doda še da sam proces izdelave traja od 2 do 3 dni, pečeni panetoni pa se obrnjeni na glavo hladijo vso noč. Letošnja posebnost je panetton s karamelo in kandirano hruško.
Pekarna Androžarna, Predoslje
V Predosljah na Gorenjskem deluje manjša a zelo znana pekarna, ki jo vodi Andraž Bajželj. Gre za pekarno, ki prisega na ročno delo, droži in tradicionalne tehnike priprave kruha in sladic. Panettone pečejo že nekaj let in velja za enega najboljših in najhitreje razprodanih.
Slaščičarna in pekarna Klemen Jančič, Trzin
V Trzinu deluje slaščičarna in pekarna, ki jo vodi mladi navdušenec Klemen Jančič. Tudi letos bo pri njih december v znamenju panettona. Pravijo da je njihov panetton narejen ročno , z veliko mero potrpežljivosti, ljubezni in z mislijo, da so lepe stvari še lepše ko jih delimo.
Zemono+ , projekt chefa Tomaža Kavčiča
Naš kulinarični chef Tomaž Kavčič iz dvorca Zemono pri Vipavi je pod svojo blagovno zanmko Zemono+ v preteklih letih med prvimi v Sloveniji predstavil eno izmed najbolj posebnih interpretacij panettona.

Tudi letos bo panettone iz značilnega rumenega testa, ki mu barvo dajejo rumenjaki jajc kokoši proste reje, aromo pa najboljše maslo z visokogorskih pašnikov. Okus zaokrožujejo tradicionalne sestavine, mehko testo pa bo definirala aroma kandiranih oliv in brinja. Olive poskrbijo za edinstvenost panettona in mu dodajajo moj podpis, nad zamislijo in okusom pa so navdušeni tudi najstarejši mojstri kandiranja.
»V tradicionalni panettone, ki je pripravljen tako avtentično, kot bi ga pekli na Dvorcu Zemono, smo v naravno vzhajano testo umešali kandirane olive in brinje, piranska sol pa poskrbi za zaključeno celoto. Pekarna, kateri smo zaupali pripravo panettona po naši recepturi, se nahaja v Piemontu v Italiji, kjer pa sem pri sami peki 6 dni sodeloval tudi sam« zaključi Tomaž Kavčič.

Kavčičev panettone ni klasični sadni, ampak je ekskluzivna izbira za posebne trenutke, zavit v prepoznaven zeleni papir, z možnostjo večjih kilogramskih količin. zemonoplus.si










