8. februar 2020 - Kam za Prešernov dan?

Klavdija Rupar 04.02.2020
Prešernov dan

Konec tedna nas čaka kulturni praznik, 8. februar 2020, ki letošnje leto pade na soboto. Gre za praznovanje obletnice smrti našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna in v ta namen so po celi Sloveniji organizirane prireditve, delavnice in dogodki, ki se jih lahko udeležimo. Kam torej na Prešernov dan?

Prešernov smenj v Kranju

Prešernov smenj, ki odene Kranj v podobo 19. stoletja in obudi spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, je ena izmed najbolj prepoznanih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku. Na ulicah Kranja se bodo predstavili rokodelski mojstri domače in umetnostne obrti, recitiralo se bo Prešernove pesmi, po mestu se lahko zapeljemo s kočijo, ali pa se odločimo za katero izmed vodenj po razstavah v Gorenjskem muzeju, Prešernovi hiši, kranjskih galerijah, Layerjevi hiši in med obzidjem gradu Khislstein.


Prešernov dan na Ljubljanskem gradu

Na Ljubljanskem gradu si bomo lahko na kulturni praznik ogledali brezplačni predstavi Slovenska zgodovina in Lutkovni muzej, kratki film o zgodovini gradu in se obenem povzpeli na Razgledni stolp, od koder je čudovit razgled na mesto pod Grajskim gričem. Obiščemo lahko tudi razstavo Mogočni varuhi preteklosti: Gradovi na Slovenskem, ki sicer dan kasneje zapira svoja vrata. 

Foto: ljubljanskigrad.si

Kulturni praznik v Narodnem muzeju Slovenije

8. februarja si lahko v Narodnem muzeju stalne razstave, kot so Zgodbe s stičišča svetov, Egipčansko zbirko, Rimski lapidarij in občasno razstavo Ko zapoje kovina, ogledamo brezplačno. Čez dan so pripravili nagradno pustolovščino za družine z naslovom Živa odkriva ... zaklade Narodnega muzejja Slovenije, skupaj z otroki bomo lahko vstopili v Živine kotičke in jih samostojno raziskovali, ob 11. uri pripravljajo družinsko vodstvo po razstavi Zakladi Narodnega muzeja, popoldan pa so na voljo Jamske slikarije - delavnice za otroke in družine.

Kulturni dan, figova tortica in Prešeren

Bistro Švicarija v zavetju Tivolija v soboto pripravlja prav posebno tortico - figovo tortico z marcipanom. Poleg tega v MGLC, ki stoji zraven pripravljajo tudi dan odprtih vrat s kulturnim programom z družinsko delavnico, odprtimi ateljeji, vodstvom po razstavi, stripom v živo ter s koncertom Brencl bande. 

Slovenski kulturni praznik v Slovenskem etnografskem muzeju

Tudi v Slovenskem etnografskem muzeju pripravljajo Prešernov dan. Lahko si bomo ogledali razstave, popoldne pa bo potekalo tudi pustno rajanje pred muzjem - z Ravenskimi pustovi. Ob 10. uri so obiskovalci vabljeni k branju Prešernove poezije pred odprtim mikorfonom, uro kasneje pa sledijo vodeni ogledi z glasbeno spremljavo.

Foto: etno-muzej.si

Prešernov dan v Muzeju Velenje

V soboto si bodo lahko obiskovalci brezplačno ogledali razstave na Velenjskem gradu, v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju, bogato zbirko mineralov v Hiši mineralov v Starem Velenju ter Spominski center 1991. S stojnicami se bodo predstavljali tudi lokalni ustvarjalci in rokodelci. Na Velenjskem gradu pa bodo predstavili tudi razstavo likovnih del, katerih motiv je Velenjski grad.

Vilinska pravljica in prost vstop v kobilarno

Na Prešernov dan bodo beli lipicanci v Lipici zaplesali z dobrimi vilami iz čarobne jame Vilenice in pričarali pravo belo pravljico. Vilinska pravljica o Lipici bo predstavila tudi plesni akrobatki Dano Auguštin in Tjašo Dobravec. Obenem pa bodo v Kobilarni Lipica na ta dan odprli vrata, kar pomeni, da si lahko kobilarno in posestvo ogledamo brezplačno. Srečali bomo Prešerna, ki bo skupaj z Julijo delil fige in svoje stihe v zgodovinskem jedru kobilarne. 

Foto: lipica.org

Naslovna fotografija: visitkranj.com

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča