Kako pogosto moramo očistiti stanovanje?

Klavdija Rupar 22.03.2019
Foto: Unsplash

Čiščenja stanovanja se izogibamo vsi. Seveda vsi sproti pomivamo in brišemo posodo, redno brišemo prah in dnevno pospravimo za sabo, a zatakne se bolj pri stvareh, ki niso vsakodnevne, kot je čiščenje hladilnika ali menjava posteljnine. A ker je pomlad pred vrati in je sedaj zadnji čas, da spravimo stanovanje v red, smo pobrskali, kako pogosto je potrebno čistiti določene dele.

Posteljnina

Zadnje raziskave so prikazale, da naša posteljnina celo ni tako umazana, kot smo vedno mislili. Pršice namreč privabljamo samo takrat, ko se premikamo in ne, ko spimo. Seveda je to odvisno tudi od naše rutine. Če se redno uležemo v posteljo, brez da bi se prej stuširali, potem je pametno, da jo z vročo vodo operemo vsak teden ali dva.

Foto: Pixabay

Mikrovalovna pečica

Več let smo mislili, da s kuhanjem hrane v njej ubijemo vse bakterije, a raziskave so pokazale, da mikrovalovna pečica ne ubija bakterij. Pametno jo je počistiti enkrat na teden, bolj temeljito pa vsaj dvakrat na mesec. Lahko jo počistimo z doma narejenim čistilom. Zmešamo ½ skodelice vode s ½ skodelice belega kisa, jo s tem poškropimo in nato obrišemo z gobico.

Kopalna kad/Tuš kabina

Stranišče je po mnenju večine zagotovo ena najbolj umazanih stvari v kopalnici, a v novih raziskavah je kopalna kad precej bolj umazana. Nekateri celo primerjajo bakterije, ki jih najdemo v banji s tistimi, ki so prisotne v koših za smeti. Kopalno kad moramo zato čistiti tako pogosto kot stranišče, najbolje vsaj enkrat na teden.

Foto: Unsplash

Preproga

Preproge, ki jih imamo v stanovanju posesamo vedno, ko sesamo stanovanje. A to dejansko ni pravo in primerno čiščenje za preprogo. Preproge so lahko polne bakterij, zato jih moramo profesionalno očistiti vsakih šest do dvanajst mesecev, če imamo domačo žival pa še pogosteje. Redno moramo tudi sesati tla, drugače to lahko začne vplivati na naše zdravje. Zrak notri je lahko celo desetkrat slabši kot zunaj, če ne čistimo tal, zaves in pozabimo prezračevati stanovanje.

Foto: Unsplash

Hladilnik

Ni dovolj, da ga čistimo samo spomladi in jeseni, ampak vsaj enkrat na mesec, saj so spodnji predali, v katerih shranjujemo solato in ostalo zelenjavo, polni bakterij.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča