Obvezno branje pred obiskom posameznih držav

Teja Korošec 22.04.2018
Foto:

Stefan Hertmans: Vojna in terpentin, Belgija


Roman Vojna in terpentin prikazuje življenje treh generacij Belgijcev ter prepleta tematiko vojne, zgodovine in umetnosti. Odlična izbira za vse, ki se želijo pred obiskom države bolje seznaniti z belgijskimi slikarji. 

Gabriel García Márquez: Sto let samote, Kolumbija


Za vse, ki želijo dober vpogled v kolumbijsko dušo, poznavalci priporočajo roman Sto let samote, za katerega je zaslužen najvejčji kolumbijski pisatelj Gabriel García Márquez. Prikazuje potek življenja več generacij družine Buendía. 

Robert Seethaler: The Tobacconist, Avstrija


Zgodba 17-letnega Franza je postavljena v leto 1937, tik pred nemško okupacijo. Prikazuje njegovo življenje na Dunaju, kjer opravlja delo vajenca v trgovini s tobakom. Zanimiv vpogled v preteklo obdobje sosednje države.

Halldor Laxness: Independent People, Islandija


Kljub vse večji pribljubljenosti med turisti, Islandija in njena kultura za mnoge še vedno ostajata velika uganka. Knjiga Independent People nam skozi življenjsko zgodbo rejca ovc Guðbjartura prikaže navade Islandcev. 

Wolfgang Herrndorf: Čik, Nemčija


Mladinski roman Čik nas odpelje na pestro potovanje po nemškem podeželju. Dva najstnika iz zelo različnih ozadij ukradeta avto ter se odpravita v neznano, med njima pa se splete močno prijateljstvo. Po knjigi je bil posnet tudi istoimenski film. 

Witi Ihimaera: Legenda o jezdecu kitov, Nova Zelandija


Če želimo izvedeti več o maorski kulturi iz Nove Zelandije, nas bo navdušila knjiga Legenda o jezdecu kitov. Pripoveduje zgodbo o deklici Kahu, ki razvije sposobnost sporazumevanja s kiti. Tudi po tem romanu je bil posnet uspešen film. 

Ian McEwan: Atonement, Velika Britanija


Ian McEwan je svoj roman Atonement izdal leta 2001. Prikazuje tri različna obdobja britanske zgodovine - pred drugo svetovno vojno, med vojno in na prelomu tisočletja. Prepleta temi ljubezni, vojne in družine. 

Drago Jančar: To noč sem jo videl, Slovenija

Za konec smo dodali še roman priljubljenega slovenskega pisatelja Draga Jančarja, za katerega v tujini pravijo, da na zanimiv način predstavi slovensko zgodovino in kulturo. To noč sem jo videl je roman o Veroniki Zarnik, mladi ženski iz ljubljanske meščanske družbe, ki skrivnostno izgine.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča