Zakaj multitaskanje ni priporočljivo?

Klavdija Rupar 12.04.2021
pexels-photo-4145190

Sliši se super, da lahko v enem trenutku poslušamo nekoga, kuhamo in obenem mirimo svoje otroke. A v resnici multitaskanje še zdaleč ni priporočljivo in pametno. Zakaj ne? Spodaj nekaj razlogov.

Delati več stvari hkrati pomeni, da smo manj produtivni
Multitaskanje je bilo včasih sinonim za boljšo produktivnost. A v resnici so znastveniki ugotovili, da je za ljudi nemogoče, da bi v enem trenutku lahko delali dve (ali več) stvari naenkrat, enako dobro in obema posvečali enako pozornosti. V resnici samo hitro skačete iz ene na drugo nalogo. Kar se sicer sliši dobro, a v resnici gre za motnjo pri delu, saj se nobeni stvari ne posvečate povsem. Posledično za vsako stvar potrebujete precej več časa, kot če bi se se posvetili samo eni stvari.

Multitaskanje vpliva na vaš spomin
Zagotovo ste se znašli med neko službeno nalogo, vmes je priletelo elektronsko sporočilo, na katerega ste obvezno morali odpisati v tistem trenutku? In ste odpisali, vmes pa se spomnili še, da morate nujno opraviti telefonski klic. Vendar ste nanj v trenutku pozabili. Multitaskanje namreč močno vpliva na naš kratkoročni spomin. Gre za naš delovni spomin, ki nas spomni, da moramo stvari narediti do roka ali ne pozabiti na nujno opravilo. Zato mogoče prenehajte z multitaskanjem in se raje posvetite samo eni stvari naenkrat.

Multitaskanje vodi k napakam
Več različnih stvari delate v danem trenutku, več je možnosti, da boste naredili napako. Ker se nikakor ne morete osredotočiti le na eno nalogo, namreč vsako naredite le polovično in hitro se lahko zgodi, da stvari niso narejene tako kot bi bilo treba. Čeprav se zaradi multitaskanja zagotovo počutite kot neke vrste superjunak pa to lahko vodi k manj kakovostnemu delu.

Povzeto po: theeverygirl.com

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča