NAGRADNA IGRA: Podarjamo paket izdelkov Bio Plantella za paradižnike

CITYLIFE 24.05.2018
Paradižnik (foto: Unsplash)

Sajenje
Paradižnik spada med plodovke – skupino rastlin, ki izvirajo iz tropskih krajev, zato potrebuje veliko toplote in vlage v tleh. Ker ne prenese nizkih temperatur nikar ne prehitevajmo s prezgodnjim sajenjem v vrt – priporočljivo je, da počakamo na čas po 15. maju oz. tako imenovanih Ledenih možeh.
Ko sadike presajamo v vrt upoštevajmo naslednje:

 • luknja, v katero posadimo sadike naj bo dovolj velika, da bo imela rastlina prostor za razvoj korenin;
 • na dno sadilne luknje potresemo nekaj granul organskega hranila Bio Plantella Nutrivit za paradižnik in plodovke, s tem rastlini omogočimo dovolj hranil za začetno rast in razvoj;
 • sadik ne smemo saditi preveč skupaj, da imajo dovolj prostora za razrast;
 • ob »pretegnjenih« sadikah položimo del stebla kar vodoravno v zemljo, saj ima paradižnik sposobnost odganjanja korenin iz stebla in se bo dobro ukoreninil,
 • ob rastlino že pri sajenju postavimo oporo, ob katero bomo med rastjo privezovali veje s plodovi.

Paradižnik lahko sadimo tudi v lonce, ob tem pazimo le, da imajo premer vsaj 40 cm in višino vsaj 30 cm. Tako se bo koreninski sistem lahko dovolj dobro razvil.

Dobri sosedje
Tudi paradižniki imajo dobre sosede, ki jim izboljšujejo okus in jih vsaj deloma varujejo pred škodljivci. Pod paradižnikom je vedno prostor za vrstico solate, špinače ali blitve, vmes pa lahko napikamo čebulo, šalotko ali česen. Mesto damo še baziliki, ki izboljša okus paradižnika, odličen sosed je zelena, za privabljanje opraševalcev pa posejemo kapucinke, ognjič ali žametnice.

Prehrana in zaščita
Paradižniki so v svetu vrtnin ogromne rastline z veliko plodovi. Z rednim dognojevanjem s tekočim gnojilom Bio Plantella Organsko gnojilo paradižnik iz rjavih morskih alg bomo poskrbeli za celostno prehrano rastlin in sočne plodove. Z rednim dodajanjem kalcija preprečimo pokanje plodov in preprečimo pojav gnilobe okoli muhe na plodu, zato rastline na 14 dni škropimo s sredstvom Bio Plantella Kalcij za paradižnike.

Sorte z velikimi plodovi, kot je volovsko srce, so zelo občutljive na krompirjevo plesen. Povzroča jo gliva, ki se na listih razmnožuje s pomočjo vode, zato rastlin ne zalivamo po listih in za rast izberemo zaščiteno, suho mesto. Bolezen preprečimo in zdravimo z uporabo naravnega sredstva iz njivske preslice Bio Plantella Vital za paradižnike, s  katerim škropimo vsak teden po sajenju na prosto, obvezno pa po vsakem dežju.
Zalivanje in zastirka
Velik odrasel grm paradižnika s plodovi potrebuje tudi do 5 litrov vode dnevno, kar je še posebno pomembno v prvih 4 tednih, ko rastlina razvija korenine. Paradižnike zato namakamo tako, da jim počasi, a daljši čas dodajamo vodo, ki  pronica v globje plasti zemlje.
Uporaben je tudi enostaven namakalni sistem, ki si ga lahko izdelamo iz plastenke, ki ji odrežemo dno, v zamašek pa naredimo manjšo luknjico, nato pa plastenko s pokrovčkom navzdol zakopljemo ob rastlino 10 cm globoko in napolnimo.
Pri zadrževanju vlage v tleh je zelo pomembna tudi zastirka – najbolje iz slame, miskanta, lubja ali sekancev, uporabimo pa lahko tudi folijo za prekrivanje gred.
Vršičkanje in odstranjevanje zalistnikov
Za lepšo razrast in tvorbo večjega števila bolj debelih plodov odstranimo vrhnji poganjek, ki ustavi rast v višino. Da bo grm ostal zračen in dobro osvetljen ter za pospeševanje zorenja, odstranjujemo mlade poganjke ali zalistnike, ki rastejo ob osnovi starih listov. Najlažje jih odstranimo z dvema prstoma, ko so še čisto majhni (3 – 5 cm), to pa vedno počnemo v suhem vremenu.

Članek je pripravil: Vanes Husić, strokovnjak agronom Kluba Gaia

NAGRADNA IGRA:
Katera Bio Plantella gnojila bodo poskrbela za odličen pridelek slastnih rdečih paradižnikov? (namig najdete tukaj)

Nagradna igra je zaključena. Nagrajenci so: Tina Komic (Nova Gorica), Maja Baloh (Ljubljana) in Nina Žnideršič (Ljubljana).

 • 1. nagrada – paket izdelkov za paradižnike:
  • Bio Plantella Nutrivit za paradižnik in plodovke 1 kg,
  • Bio Plantella Kalcij za paradižnike 500 ml,
  • Bio Plantella Vital za paradižnike 500 ml
 • 2. nagrada: Bio Plantella Organsko gnojilo za paradižnike 1 l
 • 3. nagrada: Bio Plantella Kalcij za paradižnike 500 ml

 

Izbor urednika