Recept - brezglutenski kruh

Klavdija Rupar 14.01.2020
BREZGLUTENSKI KRUH

Brezglutenska hrana je v zadnjem času postala pravi hit. Zato ni nič več nenavadnega, da v vseh trgovinah in restavracijah brez težav naročimo karkoli brezglutenskega. Ste že preizkusili brezglutenski kruh? Tokrat smo pripravili preprost recept za kruh, ki ga brez težav spečemo doma.

SESTAVINE:

  • 325 ml pol posnetega mleka
  • 2 veliki jajci
  • 1 čajna žlička belega vinskega kisa
  • 450 g brezglutenske moke
  • ½ čajne žličke morske soli
  • 2 jedilni žlici sladkorja v prahu
  • 1 ½ x 7 gramov suhega kvasa
  • 3 jedilne žlice olivnega olja

PRIPRAVA:

Pečico segrejmo na 200 stopinj Celzija. Mleko pogrejemo v majhni ponvi ali v mikrovalovani pečici in počakamo, da se malenkost ohladi. V veliko posodo damo jajca, dodamo kis in notri vmešamo mleko.

V drugi posodi zmešamo moko, sol, sladkor in kvas, nato pa z leseno žlico suhe sestavine vmešamo v mokre, da dobimo gosto maso. Dodamo olivno olje, nato pa z rokami oblikujemo kroglo in po vrhu potresemo še malo soli. Testo položimo v malenkost pooljan pekač, pokrijemo s krpo in počakamo, da vzhaja. To traja približno eno uro, nato pa pladenj položimo v pečico in pečemo 35 minut oz. toliko časa, da postane zlato rjave barve. Iz pladnja prestavimo na rešetke, počakamo, da se ohladi in postrežemo.