Knjige o tehnologiji

Klavdija Rupar 24.11.2020
512kjybjpl

Tehnološki napredek v zadnjih letih je zares neverjeten in nekaj, česar si nihče še deset let nazaj ni znal predstavljati. Telefoni na dotik, celotna hiša povezana z wifijem, umetna inteligenca in še bi lahko naštevali. Tehnologija nas skratka spremlja na vsakem koraku. Če vas o njej zanima še več, pa smo pripravili seznam knjig o tehnologiji, s katerimi se boste naučili še marsikaj novega.

Adam Adler Sužnji zaslona: kako nas tehnologija zasvoji in v krempljih drži industrija

Zasvojeni smo s stalno navzočnostjo pametnega telefona ali tablice in računalnika, družbenimi omrežji, televizijo, preverjanjem elektronske pošte, všečki na Facebooku in Twitterju, spletnim nakupovanjem, množičnimi videoigrami in drugimi sodobnimi mediji. Odvisnost od omamnih substanc je pri večini ljudi v 21. stoletju zamenjala vedenjska zasvojenost z zaslonom - učinek pa je prav tako uničevalen.

Foto: emka.si

Albert Geltar Blockchain: tehnologija prihodnosti

Knjiga vsebuje zapise, komentarje, ocene in napovedi nove blokovne tehnologije, ki jo nekateri označujejo za temeljit preobrat na celotnem področju delovanja, medtem, ko za druge pomeni še nekaj povsem tujega in nesprejemljivega. Smernice, ki jih blockchain nakazuje in uvaja v vsakodnevno delo in življenje, so najmanj tako pomembne, kot je bil pred leti internet, ki je preplavil, pohitril in združil celotni svet.

Foto: emka.si

Thomas H. Davenport, Erik Brynjolfsson, Andrew McAfee, and H. James Wilson Artificial Intelligence: The Insights You Need from Harvard Business Review

Podjetja, ki ne bodo začela uporabljati umetne inteligence bodo kmalu zastarela. Od hitrejših, boljših odločitev do avtomatizacije dela do omogočanja robotom, da se odzovejo na čustva, umetna inteligenca in strojno učenje že preoblikujeta poslovanje in družbo. Kaj bi morali vi in vaše podjetje početi danes, da zagotovite, da ste pripravljeni na uspeh in sledite svojim tekmecem v dobi umetne inteligence?

Foto: amazon.com

Terrence J. Sejnowski The Deep Learning Revolution

Revolucija poglobljenega učenja nam je prinesla avtomobile brez voznikov, močno izboljšan Google Translate, tekoče pogovore s Siri in Alexo ter ogromen dobiček avtomatiziranega trgovanja na newyorški borzi. Mreže poglobljenega učenja lahko igrajo poker bolje kot profesionalci in premagajo svetovnega prvaka v Go. V tej knjigi je pojasnjeno, kako je poglobljeno učenje postalo skrivnostno akademesko področje in moteča tehnologija v informacijski tehnologiji.

Foto: amazon.com

Kelly Weinersmith and Zach Weinersmith Soonish: Ten Emerging Technologies That’ll Improve and/or Ruin Everything

V tej pametni in smešni knjigi bosta risar Zach in raziskovalec Kelly predstavila posnetek prihodnosti - od robotov do opekačev na jedrsko fuzijo. Z lastnimi raziskavami, intervjuji z znanstveniki, ki dosegajo napredek in Zachovimi stripi o zaščitni znamki Weinersmiths raziskuje, zakaj so te tehnologije potrebne, kako bi delovale in kaj jim stoji na poti.

Foto: amazon.comIzbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča