Tehnološke novosti, ki prihajajo leta 2021

Klavdija Rupar 09.12.2020
pexels-photo-4960464

Leto 2020 se počasi bliža koncu in večina je nad tem več kot navdušena. Leto je bilo namreč polno preprek in nepredstavljivih težav, vsekakor pa upamo, da bo naslednje leto precej boljše. Z letom, ki prihaja pa seveda prihajajo tudi določene novosti in novi trendi. Nekatere med njimi so tehnološke narave, kar je povsem logično, saj se tehnologija razvija na vsakem koraku.

Umetna inteligenca (AI)

Umetna inteligenca je zagotovo eden največjih tehnoloških trendov v tem trenutku, v letu 2021 pa bo postal še bolj dragoceno orodje, ki nam bom bo pomagalo razumevati in razlagati svet okoli nas. Podatki, ki se zbirajo v zdravstvenem varstvu, stopnja okužb in uspešnosti ukrepov, ki jih izvajamo za preprečevanje širjenja okužb, se bodo še povečal. To pomeni, da bodo algoritmi strojnega učenja postali bolje obveščeni in vse bolj izpopolnjeni v rešitvah.

Robotika, droni in avtomatizacija vozil

Obseg potnikov, ki uporabljajo javni prevoz, niha iz tedna v teden, kar pomeni, da se bodo pobude samovozečih vozil nadaljevale vse hitreje. Učinkovitost vožnje po omrežjih javnega prevoza bo prednostna naloga ponudnikov storitev in civilnih oblasti. Robotske naprave se bodo najverjetneje uporabljale za zagotavljanje novih komunikacijskih kanalov, kot je dostop do 24-urne pomoči na domu, pa tudi za preprosto druženje, ko pošiljanje negovalnega osebja v domove ni varno. Brezpilotna letala pa bodo lahko oskrbovala z življenjsko pomembnimi zdravili, z algoritmi računalniškega vida, pa se bodo spremljali koraki na javnih površinah, da se bodo prepoznala mesta, kjer obstaja večje tveganje za virusni prenos.

Foto: pexels

As-A-Service

As-A-Service je zagotavljanje storitev, ki jih potrebujemo za življenje in delo prek platform v oblaku in na zahtevo - je ključ, zaradi katerega so drugi tehnološki trendi, o katerih danes govorimo, dostopni vsem. To je tudi razlog, zakaj sta umetna inteligenca in robotika možnost za skoraj vsako podjetje, ne glede na njihovo velikost ali proračun. V času pandemije smo videli, da podjetja, ki se zanašajo na oblak in ponujajo razširljive rešitve storitev, uspevajo. Primer je Zoom, ki je hitro poskrbel za dodatne strežnike in povečal svojo pokritost in kakovost storitev.

5G in izboljšano povezovanje

Hitrejši in zanesljivejši internet ne pomeni le, da lahko hitreje naložimo spletne strani in porabimo manj časa, medtem ko čakamo, se videoposnetki zaženejo na YouTubu. Vsak zaporedni napredek v mobilni povezljivosti od 3G dalje odklepa nove primere uporabe interneta. 5G pomeni, da storitve, ki temeljijo na naprednih tehnologijah, kot sta razširjena resničnost in navidezna resničnost, pa tudi platforme za igre na srečo, postanejo izvedljive kjerkoli in kadarkoli. Skratka 5G omogoča, da so vsi trendi na voljo kjerkoli in kadarkoli.

Foto: pexels

Raširjena resničnost (XR) - virtualna in razšrijena resničnost (VR/MR)

Ti izrazi zajemajo tehnologijo, ki z očali ali slušalkami projicira računalniško ustvarjene posnetke neposredno v vidno polje uporabnika. V naslednjem letu lahko pričakujemo, da bodo ti trendi pomagali pri reševanju izzivov, ki jih predstavljajo trenutne svetovne razmere. Večinoma bo to vključevalo, da se izognemo potencialno nevarnim situacijam, ko bi lahko obstajala nevarnost prenosa virusa. Opaziti bo možno tudi večjo uporabo VR in AR v izobraževanju. Ko bo na voljo več podatkov o pogojih in načinu, kako poteka prenos virusa, se bodo orodja AR uporabljala za sprotno opozarjanje, ko se bomo premikali po področjih, kjer je znano, da se je okužba razširila.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča