8 preprostih načinov, kako do bolj zelenega doma

CITYLIFE 29.09.2021
minh-pham-7pcfuybpp8-unsplash

Z majhnimi koraki lahko dosežemo, da je naš dom zdravju in okolju prijazen, varen in prijeten prostor tako za nas kot za naše otroke in družino. Tu je osem povsem preprostih načinov, kako poskrbeti, da bo naš dom bolj 'zelen', nikakor pa ne pozabimo o tem poučiti tudi najmlajših, saj se bodo s tem tudi sami znali poskrbeti za zdrav način življenja in bivanja. Tudi če v mislih nimamo prenove, lahko z nekaj volje sami poskrbimo za prijazno okolje in izboljšamo zrak in kvaliteto bivanja.

Leseno pohištvo

Pri izbiri pohištva se odločimo za naravne materiale, kot je les, saj je trdnejši, bolj trpežen in varen kot umetni materiali, plastika, denimo. Prepričajmo se, da les izvira iz gozdov s trajnostno sečnjo in je obdelan z okolju prijaznimi laki, olji in barvami. Seveda lahko les tudi kupimo in iz njega ustvarimo majhne ali velike kose pohištva, vse od okvirja za sliko, stola ali družinske omare.

Varčna razsvetljava

Namesto, da bi uporabili žarnice z žarilno nitko, ki proizvedejo veliko količino toplote in ogljikovega dioksida, doma raje namestimo varčne LED luči. LED žarnice in luči imajo vse bolj prijazno ceno ter ponujajo razsvetljavo brez toplote in drugih nevarnosti kot tradicionalna razsvetljava, obenem pa imajo daljšo življenjsko dobo od običajnih. Z menjavo razsvetljave bomo naš dom obvarovali pred škodljivimi toplogrednimi plini in onesnaženjem.

Foto: Pexels

Energetsko varčna okna

Z namestitvijo energetsko varčnih in učinkovitih oken, bomo v našem domu pozdravili svetlobo in prijaznost. Takšna okna v dom pustijo veliko sonca in odprtosti ter omogočajo kroženje svežega zraka. Le nekaj minut na dan je potrebnih za izmenjavo zraka, ki izboljša kakovost le-tega v prostoru. Okna iz lesa, vinila ali steklenih vlaken so med okolju najbolj prijaznimi možnostmi.

Okrasne rastline

Seveda v našem domu potrebujemo tudi nekaj pravega zelenja. Okrasimo naš prostor s sobnimi rastlinami in rožami, kot so lilije, papirus, monstera, aloe vera, krizantema in podobno. To so odlični odstranjevalci onesnaževalcev zraka, kot so benzen, formaldehid in ksilen. Poleg takšnih koristi pa rastline zagotavljajo tudi nekaj psiholoških učinkov, saj pomagajo ustvariti ravnovesje v domu, povečujejo koncentracijo in ohranjaje spomin za do 20-odstotkov.

Foto: Pexels

Materiali iz organske volne

Nikar ne pozabimo na polnila posteljnine, vzglavnikov, vzmetnic, preprog in drugih kosov dekorativnega pohištva. Če bomo kupili take, ki so izdelani iz organskih volnenih materialov, bo več kot odlično, saj nas in našo družino ščitijo pred pršicami, ki povzročijo alergije in astmo.

Okolju in zdravju prijazna zidna barva

Če želimo prebeliti stene in jim dodati nekaj živahnosti, izberimo barve, ki so okolju in nam prijazne. Gradnja 'zelene' hiše vedno pomeni dobro za zdravje. Pri barvanju zidov tako raje uporabljajmo naravne barve, izdelane na osnovi rastlinskih olj in drugih naravnih izvlečkov, ki so dobri za zdravje in lep dom.

Solarni strešni sistem

Solarne strešne sisteme v tujini najdemo na strehah številnih hiš, pri nas so še nekoliko manj v uporabi, vendar se tudi to spreminja. Solarne panele namreč ne ustvarjajo nevarnih in škodljivih emisij in odpadkov, temveč ustvarijo čisto in obnovljivo energijo brez potrebe po izklopu ali izgorevanju. Sončne opažne strehe nam pomagajo prihraniti veliko denarja dolgoročno.

Foto: Pexels

Reciklirane steklene ploščice

Če želimo na praktičen način uporabiti steklene ploščice, jih namestimo v svojo kuhinjo in kopalnico. Steklene ploščice namreč ne vpijejo vode in madežev, v katerih se razmnožujejo bakterije in drugi zdravju škodljivi organizmi. Steklo je tudi 100-odstotno reciklirano ter ga je mogoče reciklirati, ne da bi pri tem izgubili kakovost in čistost.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika