jysk-z-novimi-kolekcijami-za-bolj-trajnostno-ponudbo105

Moderno vrtno pohištvo in dodatki za dom iz trajnostnih materialov

Helena Peterlin

Trajnost je pomemben del JYSK-ove strategije, ki si že več let prizadeva povečati delež eko in recikliranih materialov v svoji ponudbi in embalaži, za vsak ambient. Zavedajoč se, da dejavnosti in procesi vplivajo na okolje, JYSK-ova ekipa za razvoj trajnostnih procesov nenehno dela na novih, bolj trajnostnih materialih in procesih za pozitiven vpliv na Zemljo.

jysk z novimi kolekcijami za bolj trajnostno ponudbo104

Da bi zmanjšali količino morskih odpadkov, se je JYSK odločil, da jim da novo življenje in jih uporabi pri izdelavi serije pohištva za terase SADBJERG. Plastika iz morskih odpadkov ogroža naše zdravje, onesnažuje pa tudi obale in morja, zato je JYSK z njeno predelavo ustvaril serijo vrtnih in lounge stolov, ki jih je mogoče popolnoma reciklirati tudi po koncu uporabe, ko jih razstavite.

jysk z novimi kolekcijami za bolj trajnostno ponudbo100

Vrtno pohištvo in pohištvo za dom sta ključni kategoriji, v katerih je JYSK ena največjih evropskih trgovskih verig, ki aktivno deluje na področju preprečevanja nezakonite sečnje in sežiganja gozdov. Vse leseno vrtno pohištvo že nosi oznako FSC®, medtem ko bodo vso leseno pohištvo in embalaža v celotni ponudbi JYSK-a nosili isto oznako do konca leta 2024.

jysk z novimi kolekcijami za bolj trajnostno ponudbo101

Zanimiva in trajnostna ideja je bambusova posteljnina, ki je izdelana iz 60-odstotnega bombaža in 40-odstotne FSC® certificirane bambusove viskoze, še toliko bolj glede na to, da je bambus hitro rastoča trava, ki se naravno obnavlja in jo je po sečnji le redko treba ponovno saditi. Mladi bambusovi gozdovi blažijo podnebne spremembe, saj med rastjo na sebe učinkovito vežejo CO₂.

Reciklirani materiali prav tako igrajo pomembno vlogo v JYSK-ovih serijah izdelkov. Plastenke in ostanki bombaža iz proizvodnje se uporabljajo pri izdelavi novih izdelkov, kot so brisače.

jysk z novimi kolekcijami za bolj trajnostno ponudbo102

Prav tako se morska trava na prvo omembo morda ne zdi kot material, ki bi ga uporabili v svojem domu. A se kot hitro rastoča vodna rastlina, ki se suši, uporablja kot naravni material za izdelavo različnih okraskov v domu, od košar in pladnjev, držal za toaletni papir do cvetličnih loncev.

»Ne glede na to, da smo kot trgovec na drobno razmeroma majhen onesnaževalec, se nam zdi izjemno pomembno, da prevzamemo na sebe več odgovornosti, kot bi jo morali, tako, da si prizadevamo prilagoditi našo dobavno verigo, da postane bolj trajnostna. Tedensko uvajamo bolj trajnostno embalažo in izdelke in to vidimo kot pravo pot pri doseganju naših ciljev,« je povedala Vesna Kukić Lončarić, Country menedžerka za JYSK Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina ter Srbija.

jysk z novimi kolekcijami za bolj trajnostno ponudbo103

Podnebne spremembe vsak dan vplivajo na naša življenja, a z majhnimi koraki lahko vsak prispeva k bolj čistem in zdravem okolju.

Več informacij o trajnosti v JYSK-u najdete na JYSK.si.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča