Sobne rastline - Poprovkasta pileja

CITYLIFE 17.09.2020
2vrtni-center-kalia-semenarna-ljubljanapileaslika-1.jpeg

Pileja (Pilea peperomioides) izvira iz Kitajske, kjer raste v senčnih, skalnih rastiščih in gozdovih na nadmorskih višinah med 1.500 do 3.000 m. V divjini jo redko srečamo, zato pa je toliko bolj razširjena po domovih kot lončnica, saj jo je dokaj preprosto razmnoževati. Značilni okrogli listi pileje zrastejo na dolgih stebelcih in dosežejo premer do 10 cm. Osnovno steblo je zeleno do temno rjavo, običajno pokončno. V slabih rastnih razmerah rastlina izgubi liste v spodnjem delu stebla in lahko razvije precej nenavadno obliko.


Kam jo postavimo?
Pileja je precej nezahtevna rastlina glede pogojev za rast. Rada ima svetle prostore brez neposrednega sonca, ki lahko ožge liste. Po drugi strani pa delna senca povzroči, da rastlina razvije večje liste. Obdobje zelo nizkih temperatur spodbuja razvoj neznatnih belih cvetov na rožnatih steblih. Ker stalna temperatura brez velikih nihanj in visoka vlažnost ugodno vplivata na rast pileje, je ta rastlina primerna tudi za sajenje v terarij.

Nega
Zemlja za rast naj bo zračna in dobro prepustna, pomembno pa je, da ima lonec odprtine za odtekanje odvečne vode (drenažne odprtine). Pred zalivanjem se mora zemlja dobro presušiti, znak, da je potrebno zalivanje, pa so nekoliko povešeni lističi. Kot pri vseh lončnicah tudi za pilejo velja, da jo je bolje zalivati premalo kot preveč. Da bo rastlina obdržala lepo obliko, jo enkrat tedensko obrnemo, da bo tako deležna enakomerne svetlobe iz vseh strani. Na okroglih, ploščatih listih se rad nabira prah, zato jo redno pršimo s postano vodo. Najprivlačnejše so mlade kompaktne rastline, zato jim je treba redno ščipati vršičke, da se obrastejo.

Pri starejših rastlinah se ob steblu ali na dnu le-tega pojavijo mladi poganjki, ki izraščajo iz korenin. Lahko jih odrežemo z matične rastline ali pa pustimo, da bodo ustvarili še bogatejši in gostejši videz rastline.

Bogato izbiro popravkaste pileje in vse za nego ločnic najdete v vrtnih centrih KALIA Semenarne Ljubljana in na kalia.si.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča