Visoke grede so vedno bolj popularne

CITYLIFE 30.04.2024
visoke-grede-vrt

Za postavite visokih gred je najbolj primeren letni čas jesen. Vendar pa tudi pomladi lahko postavite visoke grede in si tako olajšate vrtnarjenje. 

visoke grede

Visoka gredica na sončni legi je resnično idealna za gojenje različnih vrst zelenjadnic. Ne glede na to, ali se odločite za kumare, paradižnik, solato, krompir ali zelje, vse te rastline potrebujejo obilo toplote in svetlobe za uspešno rast. Zato je ključnega pomena, da svojo visoko gredico postavite na sončno mesto. Če je mogoče, je dobro, da je gredica rahlo zaščitena pred močnim vetrom ali celo pokrita. To je še posebej pomembno, saj večina zelenjadnic ni najbolj navdušena nad preobilico poletnih padavin. Paradižniki še posebej cenijo lokacije, kjer so zaščiteni pred dežjem.

Ena izmed velikih prednosti visokih gredic je, da vam ni treba skrbeti za pogoje tal. Ker ste vi tisti, ki napolnite gredico, imate popoln nadzor nad tem, kakšne pogoje ustvarite za vaše rastline. Z ustrezno podlago lahko visoko gredico postavite celo na betonsko podlago, na primer pred neizkoriščeno garažo, in uživate v obilni poletni letini - če je le lega sončna in zaščitena pred vetrom.

Kdaj točno začeti saditi v visoko gredico je odvisno od vrste rastlin, ki jih želite gojiti. Na primer, fižol, špinačo in korenje lahko sejete že marca, če vreme to dopušča. V aprilu pa lahko dodate v gredico tudi rastline zelja, kot so cvetača, brokoli, koleraba, brstični ohrovt ali rdeča pesa.

Tisti, ki želijo gojiti klasične plodovke, kot so paradižnik, kumare, paprika, melone, buče, bučke ali jajčevci, morajo počakati do sredine maja. Rastline, ki so občutljive na zmrzal, je treba v gredico presaditi šele, ko nevarnost poznih zmrzali minila.pumpkin 51343941280Zato je pri plodovkah bolje, da jih ne sejemo neposredno v gredico, saj bi trajalo precej časa, preden bi jih lahko obirali. Namesto tega se te rastline gojijo v zaprtih prostorih na okenski polici od februarja do aprila, nato pa se jih maja presadi na prosto. Če pa nimate dovolj prostora ali časa ali pa živite v stanovanju z malo svetlobe, lahko v vrtnih centrih kupite že vzgojene sadike, ki so pripravljene za sajenje neposredno v visoko gredico.

Verjamemo, da boste v visokih gredah pridelali ogromno zdrave in okusne zelenjave.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča