Poletni kino pod zvezdnatim nebom

Tina Lagler 15.07.2017
Dežela La La

Na naših tleh so prvi letni kino odprli leta 1908 na vrtu hotela Pri Maliču oziroma na mestu današnjega pritličja Name v Ljubljani. Imenoval se je The Elite Biograf in bil je seveda silna zanimivost. Tudi po vojni se je prisotnost letnega kina nadaljevala; v prestolnici smo kino Tivoli dobili na travniku vzhodno od Cekinovega gradu, nekoliko pozneje za Bežigradom, pa tudi na današnji lokaciji poslovnega poslopja na Trgu OF 13a, v Križankah, na Taboru, leta 2004 prvič tudi na Ljubljanskem gradu, kjer poleti zdaj kraljuje Film pod zvezdami. V zadnjih letih je kino na prostem pri nas v porastu. Vsako leto v različnih mestih po Sloveniji ter v objemu ulic in parkov pod milim nebom razgrnejo vse več platen, na katerih se odvrtijo najboljši filmi pretekle kinematografske sezone. Za vsakega nekaj torej.

Film pod zvezdami

Od 5. do 29. julija 2017
Ljubljanski grad, Ljubljana

Poleti na Ljubljanskem gradu ponoči zasijejo tudi filmske zvezde. Med letošnjimi bo na ogled izbor odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone, kot so otvoritveni film Rdeča želva, Dežela la la, Nočno življenje, ter predpremiere in premiere, med katerimi sta tudi Lady Macbeth in Dunkirk.
kinodvor.org

Film pod zvezdami, foto: Domen Pal

Kino pod brezami

Od 20. julij do 29. avgusta 2017
Kinogledališče Tolmin in Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Tolmin

V juliju in avgustu se bodo v Kinu pod brezami zvrstile štiri večerne filmske projekcije, in sicer 11. in 18. julija ter 22. in 29. avgusta. Na sporedu si bodo po vrsti sledili filmi Noro veselje, 9. življenje Louisa Draxa, Tiha strast in Ernest in Celestina.
kcktolmin.si

Noro veselje, foto: IMDb

Letni kino

Do 25. avgusta
Trg pred Linhartovo dvorano, Radovljica

Ob poletnih petkih se bodo filmske novitete pretekle sezone odvrtele na filmskem platnu Letnega kina v Radovljici. Med filmi, ki nas še čakajo v juliju in avgustu so Jaz, Daniel Blake, Popolni tujci, Ameriška pastorala, Molk, Marguerite, Smrt v Sarajevu in Mirni zaliv.
ld-radovljica.si

Mirni zaliv, foto: IMDb

Letni kino na borjaču

Julij in avgust 2017
Muzej slovenskih filmskih igralcev, Divača

V Letnem kinu na borjaču bodo med drugim postregli s filmi Minuta za umor, Ita Rina – filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood, Potovanje z Anito in Po isti poti se ne vračaj.
muzejdivaca.si

Poletni kino na Krasu

Od 5. julija do 30. avgusta 2017
Kosovelov dom Sežana - Amfiteater, Sežana

Rdeči balon, Ameriška ljubica, Ko odprem oči, Laguna in Trst, Jugoslavija so le eni izmed filmov, ki se bodo odvrteli na filmskem platnu Amfiteatra v Sežani.
kosovelovdom.si

Letni kino Arrigoni

Od 3. julija do 31. avgusta 2017
Letni kino Arrigoni, Izola

V juliju in avgustu se bodo ob ponedeljkih in četrtkih v Letnem kinu Arrgoni med drugim odvrteli filmi Paterson, The Beatles: Osem dni na teden, Dotik vode, Toni Erdmann, Potovanje časa: Pot življenja in Mladi levi: Polnost časa.
izola.info
Toni Erdmann

Kino nad mestom

Od 10. do 14. avgusta 2017
Terasa Name, Škofja Loka

Kino Sora in knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka avgusta vabita v Kino nad mestom. Na terasi otroškega in mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka (terasa Name), bodo ob 21. uri prikazane filmske uspešnice.
kinosora.si

Poletni kino – zvezde pod zvezdami

Od 3. julija do 28. avgusta 2017
Ploščad ob Domu kulture Velenje

V novi sezoni filmskega cikla Zvezde pod zvezdami bo Kino Velenje na brezplačnih predstavah svojim obiskovalcem ponovno na ogled ponudil bogat in raznolik izbor filmov.
festival-velenje.si

Kino v parku

Od 6. do 22. julija 2017
Češminov park, Domžale

Ob koncih tedna najbolj vročih poletnih mesecev v Češminov park v Domžalah prihaja Mestni kino Domžale, ki bo s seboj pripeljal filme Dežela la la, Zbeži!, Alibi-com, Pojdi z mano, Šerpa – spor na Everestu, Mesečina in drugi.
kd-domzale.si/kino-v-parku
Kino v parku, foto: Jure Matičič

Počitniški kino

2., 16. in 30. julij ter 13. avgust 2017
Različne lokacije v Idriji, Idrija

Na štirih različnih lokacijah v Idriji se bodo na štirih projekcijah odvili tudi štirje filmi, in sicer Kapitan Fantastični, Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil, Puščavska kraljica in Planet samskih.
mcidrija.si

Motovun filmski festival

Od 25. do 29. julija 2017
Motovun, Hrvaška

Motovun filmski festival je festival z dušo, ki ga julija najdemo na ulicah ljubkega istoimenskega mesteca na hribu. Posvečen je filmom neodvisne produkcije, ki poskrbijo za raznolik program.
motovunfilmfestival.com

Motovun, foto: Motovun Film Festival

Letni kino na gradu Rajhenburg

Od 8. julija do 25. avgusta
Grad Rajhenburg, Krško

Filmsko platno je 8. julija razgrnil tudi Letni kino na gradu Rajhenburg, ki bo s filmskimi zgodbami postregel vse do konca avgusta.
visitkrsko.com

Kino Bazen

Vsako nedeljo v juliju
Vrhniški bazen, Vrhnika

Štiri julijske nedelje, štirje filmi na vrhniškem bazenu. Na sporedu bodo Gimme Danger, Jaz, Daniel Blake, Dan osvoboditve in Kapitan Fantastični.
kino-vrhnika.si

Film na ulici

1. in 2. september 2017
Šolsko igrišče, Zalog

Filmsko, glasbeno in ustvarjalno dogajanje bo na zadnji počitniški vikend preplavilo šolsko igrišče v Zalogu.
kinodvor.org

Film na ulici, foto: Domen Pal

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča