Žive jaslice v Postojnski jami

CITYLIFE 25.12.2021
11-operna-pevka-urška-kastelic-z-mogočno-ave-mario

Svečan ogled Postojnske jame z živimi jaslicami soustvarja blizu 100 sodelujočih, med njimi tri vrhunske vokalistke – Maja Keuc – Amaya, Severa Gjurin in Urška Kastelic, številni lokalni igralci in podporna ekipa z vodjo prireditve in režiserjem. Poseben ogled traja 90 minut, vključuje pa vožnjo z najbolj priljubljenim jamskim vlakcem, ogled celotnega klasičnega dela Postojnske jame in glasbeno-gledališke predstave s 16 svetopisemskimi prizori.
Maja Keuc - Amaya kot angel v Postojnski jami.Pravi spektakel se zgodi z nastopom Maje Keuc v Koncertni dvorani.Božična pravljica vključuje ogled celotnega turističnega dela jame in predstavo.

Doživetje kot praznovanje
»Božična pravljica je družinsko doživetje, ki nas ponovno poveže v skupnost in nas navdihuje s kreativno močjo narave. Podzemni svet Postojnske jame smo zato preobrazili v svetišče, odeto v barvito svetlobo gotskih vitražev,« razlaga režiser Janez Serpentes. »Nadnaravna svetloba angelov na prav poseben način razsvetljuje čudovite in skrivnostne jamske oblike. Naravna katedrala nam v teh težkih časih nudi zavetje, mir in ravnovesje.«
Menimo, da nas je prav pandemija naučila, da je tisto kar zares šteje, skupni čas in doživetja. Živih jaslic v Postojnski jami nam ne bo uničilo niti slabo vreme niti nizke temperature, saj je v Jami vedno prijetnih 10°C. Za ogled vseh atrakcij v parku pa lahko koristite tudi BON21.
Lokalni nastopajoči odraščajo z vlogami. Najmlajša med njimi šteje 11 let.Iskrena želja, da bi Žive jaslice postale del UNESCOVE dediščine, ni več skrivnost.Bogata kostumografija in veličastni prizori.

ŽIVE JASLICE NA UNESCOVEM SEZNAMU?
Svetovni mediji so med neštetimi prizori Žive jaslice v Postojnski jami uvrstili med 10 najlepših podob božiča. Letos pa so prvič tudi ubesedili željo, da Božična pravljica postane del nesnovne kulturne dediščine UNESCA.

TRADICIJA: Žive jaslice v Postojnski jami imajo 33-letno tradicijo. Različni režiserji so jo skozi leta z novimi elementi, drugačnimi postavitvami, bogato kostumografijo in izjemnimi vokali postavili na izjemno visoko raven. Žive jaslice v tem času niso bile izvedene zgolj dvakrat; leta 1997 in 2020.

UNIKATNOST IN VELIČASTNOST: Edinstveno jamsko okolje in postavitev dogajanja vzdolž 5 kilometrov uvršča Žive jaslice v Postojnski jami med najdaljše podzemne žive jaslice. Veličastne kapniške skulpture in mogočnost dvoran, v katere je spektakel vpet, pa dih jemajoče unikatne prizore.

AVTENTIČNOST IN LOKANA PRIPADNOST: Prve žive jaslice je v skalni votlini leta 1223 postavil sv. Frančišek Asiški v Italiji. Božična pravljica je tako največji približek originalu, hkrati pa v dogajanje vključuje lokalne igralce in s tem vzpodbuja pripadnost. Mnogi liki ostajajo z nami že 10 in več let. Mnogi so iz pastirjev »napredovali« v Jožefe in Marije. Najmlajša igralka letos je 11-letna Liza, ki že kaže ambicije po večjih vlogah.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika