30. LIFFE - začenja se ljubljanski mednarodni filmski festival

Valentina Jarc 13.11.2019
30. liffe

Liffe, največji slovenski mednarodni filmski festival, bo sredi drugega tedna novembra filmskim sladokuscem že 30. leto zapovrstjo pripravil izjemen program, poln izbranih dosežkov svetovne kinematografije in nagrajencev najvidnejših filmskih festivalov (Cannes, Rotterdam, Berlin, Amsterdam, Dunaj idr.). 

V dvanajstih dneh, od 13. do 24. novembra 2019, si bomo na različnih prizoriščih, Linhartova in Kosovelova dvorana Cankarjevega doma, Kinodvor, Kino Bežigrad, Kino Komuna, Slovenska kinoteka, Maribox, Mestni kino Metropol v Celju in Anton Podbevšek teater Novo mesto, lahko ogledali več kot sto filmov, ki jih bodo spremljali pogovori s festivalskimi gosti in filmskimi ustvarjalci ter okrogle mize in delavnice. 

“Pred leti so Liffovci opravili anketo med Ljubljančani, kako poznajo filmski festival; izkazalo se je, da največji problem predstavlja izgovorjava festivalskega akronima: liff, lajf, liffe, liffi so se glasili odgovori. V resnici nihče ne pozna pravega odgovora, povedano drugače, noben odgovor ni napačen.” Simon Popek, Programski direktor festivala.

Eden izmed najbolj pričakovanih filmov festivala je film Mlečni zobje.

Liffe je namenjen najširšemu občinstvu in z različnimi festivalskimi sklopi poveže vse generacije. Poleg predpremier si lahko na festivalu ogledamo tudi filme iz tretjega sveta (Panorama svetovnega filma, festivalski favoriti s petih celin), filme z žgečkljivejšo vsebino (Ekstravaganca, t. i. polnočni kino) in ostale filme, ki drugače le redko pristanejo v redni distribuciji. Sklop “Kralji in kraljice bo predstavil dela prepoznavnih in nagrajenih mojstrov sodobnega filma, Kinobalon bo poskrbel za gledalce od 5. do 14. leta starosti, tekmovalni sklop Perspektiv pa združuje obetajočo deseterico filmov, ki se poteguje za osrednjo nagrado festivala vodomec. Poleg te bodo podeljene tudi: nagrada za najboljši kratki film (Evropa na kratko), nagrada občinstva zmaj, nagrada Art kino mreže Slovenije, nagrada FIPRESCI, ki jo podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, nagrada mladinske žirije Kinotrip, ter jubilejna nagrada, ki jo bo prijel miljonti gledalec Liffovih filmov v 30 letih. 

Z Retrospektivo se bo Liffe letos poklonil preminuli režiserki Agnes Varda, s sklopom Fokus osredotočil na kubanski film, sklop Posvečeno pa posvetil Abelu Ferrari. Njegov avtobiografski film Tommaso, ki je bil posnet v njegovem stanovanju v Rimu, bo sam festival tudi odprl. 

Program letošnjega festivala je na voljo na spletni strani liffe.si.

Izbor urednika