Mladi raziskovalec, ki si želi spreminjati svet

CITYLIFE 18.01.2023
natko-štiglić-je-mladi-raziskovalec

V Ljubljani je Natko odkril delček sebe, za katerega ni vedel, da sploh obstaja. Zato si prizadeva, da bi povezoval oba dela, ki ga opredeljujeta. Hrvaški del, ki zanj predstavlja dom ter slovenski del, ki predstavlja korenine njegovega očeta. Prav zato, ker se sam zaveda pomena ohranjanja vezi med njima, želi pri tem pomagati tudi drugim. Mladim, ki želijo gojiti delčke sebe, nahajajoče se zunaj meja njihovih domovin.

S poučevanjem slovenščine do krepitve narodne identitete 
Natko je aktiven član slovenske skupnosti KPD Bazovica v Reki. Znotraj nje deluje več skupin, ki želijo skozi različna področja mlade privabiti k aktivnemu članstvu v skupnosti. Natko med drugim širi zavedanje in ljubezen do narodne identitete s poučevanjem slovenskega jezika skupine otrok v društvu, za katere sam pravi, da so zelo pridni. »Pedagoško delo je krasen poklic, ki sem ga jaz navajen iz študijskih časov na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri poučevanju kitare in glasbe. Še posebej me veseli, ko dobim pozitiven odziv, potem te to res izpolni kot učitelja,« pripoveduje Natko. Dodaja še, da se zaveda vloge jezika za oblikovanje narodnostne identitete, zato ve, da je pouk slovenščine izjemno pomemben.


Svoje razumevanje problematike slovenske manjšine na Hrvaškem pa je Natko še dodatno poglobil skozi pisanje magistrske naloge, v kateri je raziskal participacijo mladih v slovenski skupnosti v Primorsko-goranski regiji. Njegove ugotovitve, da je aktivno vključenih mladih v skupnost vedno manj, so še danes aktualna tematika. Znotraj skupnosti je tako več različnih skupin, ki skozi področja kot so ples, petje in šport, skušajo navezati stik in vzpodbuditi nova članstva.

Ljubezen do svojih korenin izkazuje tudi na karierni poti
Svoje poslanstvo Natko udejanja tudi skozi svoje delo, kot mladi raziskovalec na Inštitutu za narodnostna vprašanja (INV) oz. na podružnici inštituta v Reki. INV se med drugim srečuje z mnogimi problematikami vseh slovenskih manjšin. Z njimi se sooča s pomočjo raziskovanja in poglobljenim razumevanjem tematik. Natko kot mladi raziskovalec prvega letnika doktorskega študija, veliko časa preživi v prostorih KPD Bazovica, kjer se nahaja enota INV. Pravi, da večino časa nameni študiju ter službi in ne dvomi, da ga v prihodnosti čakajo zanimivi projekti.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča