Začenja se 7. Zimski festival

CITYLIFE 17.02.2024
logotip7-zimski-festivalmol-savacolor

7. Zimski festival bo 18. februarja ob 19.30 v Cankarjevem domu otvoril Koncert za klavir in orkester št. 2v B-duru, op. 83  Johannesa Brahmsa. Delo, ki ga je skladatelj ustvarjal kar tri leta je prepojeno z energijo, ki izraža življenjsko polnost, avtorjev slog, prežet z romantično ekspresivnostjo na klasičnih temeljih, in tehniko z naprednejšo harmonsko strukturo ter tematsko gradnjo. Izvedel ga bo tajvanski pianist  Kai-Min Chang, zmagovalec  1. Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana. Solista bo pod vodstvom maestra Yana Pascala Tortelierja spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija, s katerim je nastopil že v finalu tekmovanja. Tortelier nam je o nastopu na otvoritvi Zimskega festivala zaupal: »Izjemno sem navdušen, da se vračam na Zimski festival in bom izvedel tri dela s čudovitim Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Mešanim pevskim zborom Glasbene Matice Ljubljana, Komornim zborom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Festivalskim zborom Virtuozi

kolaž 7. zf 2

V drugem delu večera se bodo orkestru in dirigentu pridružili solisti  Sophie Marin-Degor (sopran), Annalise Stroppa (mezzosporan), Celso Albelo (tenor) ter Paul Armin Edelmann (bas). Interpretirali bodo dve skladbi francoskih skladateljev – »Gospodova  je  zemlja«, Psalm 24 skladateljiceLili Boulanger, ki velja za eno njenih pomembnejši del in Rekviem skladatelja Camilla Saint-Saënsa. Kompozicija je nastala v spomin prve obletnice smrti skladateljevega prijatelja in mecena Alberta Libona leta 1878. Na odru se jim bodo pridružili tudi Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana, Festivalski zbor Virtuozi in Komorni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

Na drugem koncertnem večeru 19. februarja ob 19.30 bosta v Cankarjevem domu zazveneli dve znameniti deli iz italijanske glasbene zakladnice. Na sporedu bosta orkestrska suita Turandot Ferruccia Busonija in kantata Stabat Mater Gioachina Rossinija. O slednji je maestro Roberto Abbado povedal: »Rossinijeva Stabat Mater je zelo navdihnjeno delo, polno trpljenja, intimnosti, nežnosti, kontemplacije in dramatičnosti.« Zasedba, ki jo bo vodil slavni dirigent, sestavljajo Orkester Slovenske filharmonije, rezidenčni orkester Festivala Ljubljana 2024, Komorni zbor Megaron in solisti sopranistka Olga Kulčinska, mezzosopranistka Gaëlle Arquez, tenorist Francesco Demuro ter basist Riccardo Zanellato.

Gioacchino Rossini je bil kot skladatelj komičnih oper (opera buffa) ob redkih priložnostih, ko je pisal sakralne skladbe, pogosto tarča kritik. Čeprav Stabat Mater na številnih mestih izkazuje operne elemente, pa je skladatelj delo napisal z globokimi čustvi do vere. V svoji končni obliki je bila prvič izvedena januarja 1842 v Parizu, danes pa velja za Rossinijevo najbolj priljubljeno sakralno delo. Poleg originalne verzije so kasneje nastale tudi priredbe drugih skladateljev, ki so dopolnile in prilagodile partituro za različne izvajalce ter zasedbe. Ferrucio Busoni se je z zgodbo Turandot ukvarjal veliko časa: od leta 1904, ko je začel pisati orkestrsko glasbo, pa do leta 1917, ko je napisal opero. Pri iskanju melodičnega gradiva se je oprl na Zgodovino glasbe uglednega zgodovinarja Augusta Ambrosa, v kateri je obravnaval zgodnji razvoj neevropske glasbe in pri tem navajal kitajske, arabske, bizantinske, indijske ter nubijske napeve.

Sledili bodo štirje koncerti v Slovenski filharmoniji. Prvič v Sloveniji bosta nastopila pianistka Olga Kern in violinist Maksim Vengerov. Glasbenica se bo predstavila na recitalu 20. februarja z izbranimi skladbami nemškega klasicizma (Ludwig van Beethoven) in romantike (Robert Schumann), ameriškega modernizma (George Gershwin) ter mojstrov ruskega romanticizma (Peter Iljič Čajkovski in Sergej Rahmaninov). Vengerov bo 22. februarja nastopil s pianistom Vagom Papianom, s katerim ju povezuje dolgoletno sodelovanje. Program bo začel ognjeviti Scherzo Johannesa Brahmsa, sledila bo Sonata v A-duru Césarja Francka, v drugem delu pa bosta glasbenika interpretirala violinski sonati skladateljev Alekseja Shora in Sergeja Prokofjeva.

21. februarja bodo vrhunski večer pričarali španski glasbeniki, pevka Lidia Rodríguez Gonzaléz, trobentač Vicente Campos in dirigent Josep Planells Schiaffino, ki bo vodil slovensko zasedbo Ensemble Dissonance. Na sporedu bosta dva koncerta za trobento Giuseppeja Torellija in Tomasa Albinonija, Intermezzo iz Goyescas Enriqueja Granadosa in Ljubezenski urok Manuela de Falle.

darjastravstisu7218 1

7. Zimski festival bo 23. februarja sklenil koncert Slovenskega mladinskega orkestra pod vodstvom dirigentke in umetniške vodje Žive Ploj Peršuh. Kot solist se jim bo pridružil Rok Zaletel Černoš, ki se je lani kot prvi slovenski violinist udeležil Mednarodnega tekmovanja P. I. Čajkovski v Moskvi. Večer bodo otvorile Variacije na Haydnovo temo Johannesa Brahmsa, sledil bo Koncert za violino št. 1 enega najpomembnejših glasbenih virtuozov Henryka Wieniawskega. Koncert bo zaokrožila Beethovnova Simfonija št. 3, bolj znana kot »Eroica«.

Več na ljubljanafestival.si!

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika