Kakšne knjige izbrati za branje z otroki?

Gabrijela Vrbnjak 25.09.2020
picsea-eqltydzrx7u-unsplash

Številne predloge, kaj brati otrokom in kdaj, glede na otrokovo starost, lahko prek spleta najdemo na straneh založb, knjižnic in tudi blogov. Zagotovo bi se strinjali, da je dobro, da otrokom začnemo brati čimprej. Izbirajmo knjige, prilagojene starosti, npr. nekajmesečnim dojenčkom prebirajmo in kažimo slikanice, kartonke, ki vsebujejo le krajših stavkov.

Mestna knjižnica Ljubljana na spletu vsebuje bogato zbirko knjig za otroke z opisi in informacijo o zalogi v ljubljanskih knjižnicah. Veliko knjižnic organizira tudi ure pravljic. Številne otroške knjige so na voljo tudi v e-obliki, za malce večje otroke in starše, ki jim elektronsko branje ustreza.

Nekaj idej in seznamov knjig za naše najmlajše med drugim na svojih blogih objavljajo denimo Z ljubeznijo, mama, Mamina maza in Gdč. knjiga. Nina iz bloga Z ljubeznijo, mama med drugim deli seznam za samostojno branje šolarčkov, npr. Grozni Gašper, Anica in prva ljubezen, Harry Potter, 5 prijateljev, Matilda.

Anja iz Mamina maza v spisku njej najljubših otroških knjig izpostavi naslednje otroške knjige: Maček Muri, Sapramiška, Biba buba baja, Drevo pravljic idr.

Nina iz bloga Gdč. knjiga v rubriki Berem sinku postreže s seznami knjig od 1 leta naprej. Priporočilne knjižne sezname Gdč. knjige (Berem sinku 1-2, 2-4, 4-6) si lahko glede na starost otroka snamemo kar iz bloga, na e-mail pa prejmemo obširen spisek priporočenih knjig. Vsem mamicam, ki prijazno delijo svoje izkušnje in nasvete za branje otrokom, lahko sledimo tudi na njihovih Instagram profilih.

Izbor urednika